18 грудня 2023, 09:00, Урожай

На Вінниччині зібрали рекордний врожай зернових та олійних, а також цукрових буряків

Про це повідомив начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

«Це найбільший урожай зернових та зернобобових культур, зібраний у Вінницькій області за всю історію. Аграрії області зібрали понад 870 тис. т соняшнику, 345 тис. т сої та 420 тис. то ріпаку. Це також є рекордними показниками», — зазначив посадовець.

Він додав, що область продовжуватиме працювати над тим, щоб забезпечити сільськогосподарські підприємства необхідними ресурсами та підтримкою.

«Однак залишається гострою проблема налагодження шляхів збуту сільськогосподарської продукції. Ви ж бачите, які проблеми тепер на наших західних кордонах. Це окрім тих проблем із логістикою, які влаштували нам росіяни», — додав Сергій Борзов.

На Вінниччині також закінчилося збирання цукрових буряків. Наразі тут на повну потужність працюють п'ять цукрових заводів. Усього область зібрала понад 2,5 млн т сировини, з яких вже виробили понад 340 тис. т цукру. 

«Це хороший показник, оскільки в умовах війни та обмеженого доступу до ринків збуту аграрії Вінниччини продовжують забезпечувати Україну сировиною для виробництва харчів», — зазначив голова ОВА.

За його словами, клімат Вінниччини сприяв вирощуванню овочів. Тому сільськогосподарські підприємства переорієнтувалися та вдвічі збільшили площі під овочівництво. 

Втім, виникла потреба додати до державної грантової підтримки переробні підприємства плодоовочевої продукції, бо бракує сховищ для зберігання врожаю.

«Вінницькі аграрії зробили все можливе, щоб забезпечити Україну продовольством. Вони працювали в умовах війни та обмежених можливостей для збуту продукції», — додав Сергій Борзов.

Олена Басанець, SuperAgronom.com