14 грудня 2023, 12:00, Україна

Через недосів озимої пшениці наступного року ціна на неї має бути вищою — аграрій

Загалом, за словами фахівця, всі озимі в господарстві посіяли вчасно, в оптимальні терміни. Вологи в регіоні для сходів було достатньо. Перед входом у зиму посіви були в досить хорошому стані. Зокрема, близько половини посіяних площ пшениці та всі площі ячменю увійшли в зиму в фазі кущення, а ріпаку — у фазі 10-12 листків. Із 30 листопада в регіоні випав сніг, який лежить на полях дотепер, і сильних морозів поки що не спостерігається.

Минулого року в «Персей-Агро» під озимину знижували норми хімічних добрив (в господарстві також застосовують органіку, адже мають власне тваринництво), при цьому урожай-2023 по цих культурах дещо просів. Але під урожай 2024 року вже запланували повні норми відповідно до аналізів ґрунту та планової урожайності.

Як зазначає Андрій Патрило, він не згоден із колегами, які через цьогорічну низьку ціну на зерно відмовляються сіяти ту ж пшеницю на наступний рік.

«Я проаналізував ринок зернових і бачу чималий недосів по площах. А недосів поведе за собою вищу ціну. Пшениця — це хліб. Нам треба годувати країну. Знаю, що в нашому регіоні ніхто в такі крайнощі не кидався, пшеницю посіяли всі. Хіба що зменшились площі під фуражним ячменем бо на нього вже 2 роки поспіль ціни немає. Але ми, наприклад, вирощуємо пивоварний, на нього попит є і ціна досить добра була цьогоріч, сподіваємося, що і в наступному році така тенденція продовжиться», — каже заступник голови господарства, і додає: «Ми оптимісти, завжди віримо в краще і робимо як краще».

Алла Гусарова, SuperAgronom.com