14 грудня 2023, 10:30, Світ

В США встановлений новий рекорд з урожайності сої 13,9 т/га в 2023 році

Харрелл встановив новий світовий рекорд з виробництва сої. 7 років цей рекорд утримував його земляк Ренді Дауді. 

Середня врожайність Харрелла стала першою, яка перевищила 200 бушелів на акр. Попередній рекорд становив 190,23 бушелів (12.8 т/га), встановлений Дауді у 2019 році. 

Річард Рот, агроном із зернових та соєвих культур Університету Джорджії, відповідає за адміністрування конкурсу врожайності сої в штаті. Він підтвердив DTN, що врожай сої, яку подав на конкурс Харрелл, особисто бачив Коллінз, координатор з питань дорадництва в окрузі Лі. Зважування проводилося на сертифікованих вагах, і за результатами трьох тестів середній показник вологості склав 14%.

«Наш конкурс на рівні штату вимагає мінімального врожаю лише з 1,25 акрів. Багато штатів вимагають 2,5 акра (1 га), тому Алекс зібрав саме такий урожай. Середня врожайність сої в Джорджії становить близько 45 бушелів, тому те, що зробив Алекс, показало нам, яким може бути генетичний потенціал сої в цих умовах. Він показав нам деякі методи, які ми можемо використовувати для підвищення врожайності», — сказав Рот. 

Хоча американська соєва промисловість не організовує загальнонаціональний конкурс врожайності, новина про досягнення Харрелла була зустрінута позитивно.

Для своєї конкурсної роботи Харрелл обрав 10-акрову ділянку в межах 60-акрового супіщаного поля, обладнаного поворотною системою зрошення. Після відбору проб ґрунту минулої осені було внесено вапно зі змінною нормою, і поле було засіяно сумішшю озимих культур, що складається з вівса, жита, тритикале та редьки дайкон.

Перед сівбою цієї весни поле було оброблено смуговим способом, щоб підготувати посівне ложе. Гіпс і курячий послід також були внесені перед сівбою.

Харрелл обрав сорт сої Asgrow AG48X9, індетермінантний сорт групи 4.8. Він сіяв його з міжряддям  в 30 дюймів з нормою висіву 85 000 насінин на акр  (212 тисю насінин/га) 5 квітня.

«При сівбі ми використовували суміш гумінових кислот, фульвокислот, біопрепаратів та генетично модифікованих організмів. Ми також вносили всі наші поживні речовини — NPK+S та всі наші мінеральні добрива — у співвідношенні 3 на 3», — розповів Харрелл.

Щопонеділка від появи сходів до висихання поля Харрелл відбирав щотижневі зразки тканин, які він використовував для внесення підживлень впродовж сезону. Не було жодного п'яти-семиденного проміжку, коли б не вносили якісь добрива, будь то Y-краплі, фертигація або позакореневе обприскування, сказав він.

Контроль над бур'янами був досягнутий завдяки застосуванню гербіцидів XtendiMax та гліфосату. Основним фунгіцидом, який використовував Харрелл, був Ревітек від BASF. Він сказав, що вони запустили програму «нульової толерантності» для боротьби з комахами.