12 грудня 2023, 16:41, Техніка

John Deere оновив технологію для аналізу якості врожаю HarvestLab 3000 Grain Sensing

Про це повідомляє Traktorist.ua.

HarvestLab 3000 Grain Sensing вже відомий українському ринку. Удосконалену версію виробник презентував на найбільшій міжнародній агровиставці Agritechnica 2023 у Німеччині.

 «Перший варіант використання HarvestLab 3000 Grain Sensing — це коли ми беремо наважку зерна, встановлюємо на чашу, використовуючи поворотний стіл та буквально за декілька кліків матимемо можливість провести аналіз. Натискаючи кнопку «почати аналіз» перевіряємо, що зразок встановлений та тиснемо «продовжити» і менше, ніж за 1 хв отримуємо аналіз якості зерна безпосередньо на нашому комп'ютері. Система може використовуватися як в лабораторії, так і при роботі в полі чи зерносховищі», — розповів Юрій Матченко, автор навчальних програм John Deere.

Система також може використовуватись для визначення якості силосу та оптимізації раціону годівлі худоби. Тому другим сценарієм використання HarvestLab 3000 Grain Sensing є встановлення її на кормозбиральний комбайн. Система дозволяє відразу в полі отримувати аналіз продукту, який надходить до силосної ями і чи потрібно збільшувати/зменшувати дозу інокулянтів чи довжину різання культури.

Третім сценарієм використання системи є її встановлення на зернозбиральний комбайн. Відповідно, аграрій, збираючи, наприклад, пшеницю, отримуватиме карту, яка відображатиме дані про якість пшениці на кожному індивідуальному полі чи ділянці та зможе використовувати цю інформацію в одному з двох напрямків.

«Перший — це коли ми хочемо знати відразу на полі, куди направити зібране зерно — на елеватор чи у господарство для продовження його доробки та підвищення якості. Другий напрямок — використання даних по вмісту білка культури та передача їх агрономам чи спеціалістам з точного землеробства для аналізу та майбутньої оптимізації внесення добрив. Якщо вони бачать ділянку поля де висока врожайність і гарна якість, то на наступний рік можна не вкладати сюди більше коштів, а використати їх на ту, де низький врожай», — додав Юрій Матченко.

Четвертий варіант використання HarvestLab 3000 Grain Sensing — робота з рідкими органічними добривами — відходами з молочного скотарства чи свинарства. Зазвичай такі добрива неоднорідні за вмістом сполук (в одній цистерні може бути більша кількість азоту, в іншій — менша). Система дозволяє встановити норму на 1 га і в реальному часі аналізує рідкі добрива, які проходять через аплікатор, змінюючи норму внесення/виливу відповідно до вмісту поживного елемента.

Нагадаємо, аграрій назвав основні інструменти впровадження точного землеробства.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com