12 грудня 2023, 15:00, Україна

Земельна реформа з 1 січня знизить купівельну спроможність дрібних фермерів — думка

Про це повідомляє Суспільне

Нині фермери працюють в умовах земельної реформи, яку затвердили 2020-го. Поки сільськогосподарську землю можуть купити тільки фізособи з обмеженням у 100 га. Наступний етап земельної реформи, який надасть право кукпувати землю юридичним особам, запровадять з 1 січня 2024-го. 

«Загалом реформа непогана, але не в умовах війни. Беремо холдинги, які обробляють сотні тисяч гектарів землі. Що вони зараз зроблять? Вони викуплять землю у фермерів-одноосібників, які мають в обробітку від кількох десятків гектарів до кількох тисяч гектарів. І цей фермер припинить існування», — каже фермер Олег Горобець.

Проти продажу ділянок юридичним особам і частина військовослужбовців, каже член спілки Тарас Лелюх. Щодо цього він із побратимами підписав петицію. 

«У нас в рази збільшилась кількість учасників бойових дій, членів сімей полеглих і учасників бойових дій, які отримали інвалідність внаслідок війни. Зараз на весь час, коли почалась війна, діє мораторій на приватизацію земель. Відповідно ніхто, навіть учасники бойових дій, не можуть отримати 2 га землі. Якщо зараз дозволити по 10 тис. га землі продавати в одні руки, то учасники бойових дій ніколи не зможуть отримати цю землю, бо вся вона вже буде скуплена», — говорить військовослужбовець, член ГС «Рух ветеранів України» Тарас Лелюх.

Заступник голови ВАР Денис Марчук додав, що з літа вони розпочати діалог з профільним комітетом у Верховній Раді, Міністерством аграрної політики, але поки від них ніяких дій не відбувається. 

Водночас, доцент кафедри землеустрою Полтавського аграрного університету Вадим Чувпило наголосив, що другий етап реформи вплине на вартість землі і купівельну спроможність дрібних фермерів.

«Вартість одного гектара однозначно зросте, і дійсно це матиме певний вплив на дрібних землевласників. На сьогодні складно витримувати конкуренцію з потужними агровиробниками, а коли юридичні особи зможуть відкрито їх купувати, то зрозуміло, що ціна виросте приблизно на першому етапі відсотків на 20. В них землю ніхто не забирає, в них єдине, що впаде купівельна спроможність, це правда, це треба визнавати», — каже він.

На продаж земель державної комунальної власності діє мораторій. І це збереже землі для військовослужбовців, додав Вадим Чувпило.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com