11 грудня 2023, 12:05, Технології

Аграрій назвав основні інструменти впровадження точного землеробства

Про це розповів Вадим Свєтлов, керівник ФГ «Свєтлова», у ході агробізнес-конференції OK Agro.

Оскільки підприємство знаходиться на Сумщині, логістика обходиться дуже дорого. Тому без оптимізації ніяк. Виручає точне землеробство, каже Вадим Свєтлов. Мінімальний набір інструментів, в який пішли в господарстві, щоб знизити собівартість виробництва: автопілот, картографування полів, диференційоване внесення.

«Потрібно чітко бачити навіщо ви вносите добриво. Можливо на окремих ділянках його вносити не треба або потрібно в меншій кількості, або, навпаки, в більшій», — прокоментував фахівець.

У ході презентації він навів приклад, що до оснащення трактора автопілотом, в господарстві мали нижчі врожаї. Мінімальний набір інструментів для точного землеробства Вадим Свєтлов охарактеризував так:

  • Автопілот: попри те, що технологія коштувала господарству $24 тис. (як і трактор Lovol, який ним оснастили), окупність інвестиції отримали в один рік за 1000 га.
  • Картографування полів обійшлося господарству у $2,5 тис. Його провели, щоб отримати інформацію про зони продуктивності. Після цього провели потім картографування врожайності та побачили наскільки змінюється показник від застосування тієї чи іншої дози добрив. Це допомогло спланувати подальші внесення добрив диференційовано.
  • Агрохімічний аналіз ґрунту (8,6 $/га) показав, вміст фосфору і калію на рівні вище середнього, але при цьому великий дефіцит цинку. Цей дефіцит весь цей час відзначався недоотриманням 1 т/га кукурудзи та 0,5 т/га сої. До того ж, агрохімічний аналіз ґрунту показав, що до 25% витрат на вирощування припадає на добрива.

«Після того, як ми зробили аналіз, ми змінили добрива і норми внесення та отримали економію 25 $/га на сої, 11 $/га на соняшнику і 93 $/га на кукурудзі. Стартових добрив ми не використовували, замість NPK вносили карбамід під час сівби та давали КАС. І в нас загальна економія вийшла $23 тис. Тобто, одна весняна посівна двічі окупила нам інвестицію в аналіз ґрунту», — поділився Вадим Свєтлов.

  • Диференційоване внесення

Через неправильне налаштування ширини проходу розкидача, 25% площі можуть містити візуальні хвилеподібні ознаки дефіциту азоту та інших елементів живлення. Середня оцінка втрат врожайності залежно від культури 35-50 $/га. Розкидач добрив з електронним контролем норми розкидання добрив вирішує цю проблему. Собівартість впровадження технології складає $19 тис., але економія на добривах досягається в межах 5-20%. При цьому економія від форсункового відключення обприскувача становить 30-40 $/га, каже аграрій, що навіть більше ніж від секційного відключення.

Цікаво, що Вадим Свєтлов є випускником освітньої платформи Культиварій. До 5 січня Культиварій запрошує учасників до набору на курс Чітке ТЗ. Старт курсу 19 лютого. Деталі за посиланням.

Нагадаємо, фахівець обґрунтував перспективу виробництва біогазу як напряму диверсифікації бізнесу.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com