8 грудня 2023, 17:43, Технології

Економіку вирощування слід рахувати від вологи, а не витрат на ТМЦ, — експерт

Про це на коментарі для SuperAgronom.com на конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», організованій компанією «БТУ-Центр», сказав Микола Биков, національний експерт ФАО з питань ґрунтозберігаючого землеробства.  

Експерт зазначив, що аграріям передусім слід звертати увагу на кількість вологи у метровому, 2-метровому шарах ґрунту, а не лише на кількість опадів. Наприклад, у південному регіоні випаровування вологи більше ніж надходження і культури не отримують її достатньо. Тому економіку вирощування слід рахувати, відштовхуючись не від затрат на добрива чи насіннєвий матеріал, а від кількості вологи, яка може піти на формування урожаю.

За словами Миколи Бикова, надалі проблема з вологою може призвести до невигідності виробництва деяких культур. Які сьогодні у нас є основними. Це передусім ті, що формують високу урожайність? — наприклад, кукурудза.

«25-30 років тому багато кукурудзи вирощували на півдні, зараз основна зона її вирощування піднялась північніше. Загалом слід не забувати, що чим меншу урожайність формує культура, тим менше їй потрібно на це води. А конкретний вибір культури це також врахування того, як глибоко сягає вода, яка її кількість у метровому шарі, і це насправді математика. На жаль, нею ніхто не користується. Навіть інвестори дивляться передусім на рентабельність і не заглядають, що буде протягом наступних 10 років», — наголосив експерт.

Читати також: 10 факторів, що можуть бути не враховані у вирощуванні кукурудзи, і призведуть до втрат врожаю

На його думку, розподіл на кліматичні зони території України, на основі яких приймаються певні технологічні рішення, наразі не актуальний. Бо зони степу, лісостепу, полісся були пов’язані з рослинністю, зокрема з лісами. Нині ж відбулись великі зміни.

«Якщо у степу випадає 250 мм продуктивної вологи, то відповідно це впливає на урожай. А на Поліссі може випадати 600 мм продуктивної вологи, і саме від цього показника слід відштовхуватись. Якщо для формування урожаю кукурудзі потрібно 600-700 мм вологи, то ви її вирощуєте там, де стільки випадає. Якщо озимій пшениці для формування, наприклад, 4 т/га достатньо 250 мм, то вирощуйте там, де така кількість», — пояснив Микола Биков.

При цьому поряд із підбором культур слід звернути увагу  і на можливості сортів (гібридів). Зараз чимало сортів пластичні, і за словами експерта, треба підбирати такі, що можуть працювати у відповідному кліматі. Не слід сіяти високоврожайні гібриди кукурудзи, де через відповідні умови ви не зможете отримати більше 4-6 т/га.

Що стосується ідеї про те, щоб повертатись до традиційної радянської 7-10-пільної сівозміни, Микола Биков зазначив, що вона формувалась у ті часи, коли не було ефективних засобів захисту, сучасних інноваційних технологій тощо. Тому наразі короткі сівозміни прийнятні, але завжди слід пам’ятати, що, наприклад, соняшник значно змінює кількість вологи ґрунті.

«Природа багатофункціональна. І коли ви бачите якийсь один фактор і вважаєте, що саме він впливає на результати, це неправильно. Слід дивитися в цілому на агробіоциноз. Бо рослина не може віддати повноцінний урожай, якщо відсутня якась частина факторів, необхідних їй для формування цього врожаю», — підсумував Микола Биков.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Органічне землеробство та кліматичні зміни: як підлаштовуються вітчизняні виробники?