11 серпня 2017, 11:30, Урожай

На Сумщині отримали рекордний показник урожайності пшениці — 10,4 т/га

Господарство «Велетень» розташоване у Глухівському районі Сумської області, цьогорічний рекорд урожайності озимої пшениці склав 10,4 т/га. Під час встановлення рекорду на полі працював зернозбиральний комбайн Claas Lexion-600, повідомляє gazeta-nedelya.info.

«Як то кажуть, який господар — такий і врожай. Протягом всього року потрібно проробляти велику роботу. Навіть зараз ми паралельно з прибиранням готуємо поле для посівної. Вчора зібрали на ділянці урожай, а вночі вже задискували поле для наступного посіву», — розповідає Сергій Лайко, головний агроном господарства.

Озимою пшеницею у господарстві засіяно 2 тис. га, третя частина вже прибрана. В першу чергу почали обмолочувати пошкоджені градом ділянки пшениці української селекції, яка дала врожайність близько 6,0 т/га. А ось 10,4 т/га отримано на полях імпортної пшениці сорту Актор. Посівні площі у господарстві планують таким чином: половину полів засівають сортами української селекції, а інакшу половину зарубіжними сортами.

«Українські сорти дають в середньому по 6,0-6,5 т/га, імпортні - від 9,0 т/га. Цього року у нас були ідеальні погодні умови, можливо тому Глухівщина у області зараз на першому місці по врожайності. Але ми дотримувалися усіх технологічних вимог, вклалися в оптимальні терміни на кожному етапі — і спільно досягли рекорду» — розповідає Надія Олексіївна, працівник господарства «Велетень».

У господарстві «Велетень» технологію посіву та обробіток ґрунту намагаються удосконалювати з кожним роком. Цьогоріч збиральна кампанія через дощі розпочалась з запізненням на один тиждень, тим не менша, рекорд у 10,4 т/га господарству вдалось досягти.