8 грудня 2023, 09:05, ЗЗР

Застосування рістрегуляторів стрімко зросте — завдяки обізнаності й точному землеробству

Про це повідомляє AgroPages, посилаючись на аналітичний звіт агенції SNS Insider.

Зазначається, що регулятори росту рослин відіграють важливу роль у забезпеченні оптимальної врожайності.

«З підвищеним усвідомленням екологічної стійкості відбувається зрушення в бік екологічно чистих і сталих методів сільського господарства. Регулятори росту рослин пропонують стійке рішення за рахунок оптимізації використання ресурсів, зменшення потреби у надмірних добривах і мінімізації впливу на навколишнє середовище. Оскільки фермери борються з проблемами шкідників, хвороб і несприятливих кліматичних умов, роль регуляторів росту в посиленні захисних механізмів рослин стає вирішальною. На ринку рістрегуляторів спостерігається сплеск попиту на такі продукти із захисними властивостями, які сприяють стійкості культур», — йдеться у повідомленні.

Рістрегуляція та живлення озимого ріпаку — технологічні аспекти

Читати

Аналітики SNS Insider зазначають, що значну увагу привертає класу регуляторів росту на основі цитокінінів — завдяки своєму глибокому впливу на різні фізіологічні процеси в рослинах. Цитокінін, відомий тим, що сприяє поділу клітин і впливає на ріст рослин, відіграє вирішальну роль у регулюванні балансу між розвитком пагонів і коренів.

Також експерти стверджують, що саме в сегменті зернових і передусім злакових культур ринок рістрегуляторів розвивається найбільше. Ці регулятори відіграють важливу роль в оптимізації росту рослин, впливаючи на цвітіння та максимізуючи виробництво зерна.

Прим.: Регулятори росту рослин — це органічні сполуки, які в невеликих кількостях мають глибокий вплив на ріст і розвиток рослин. Ці сполуки імітують або пригнічують природні гормони, присутні в рослинах, тим самим впливаючи на такі процеси, як проростання насіння, розвиток коренів, цвітіння та дозрівання плодів. Основні класи регуляторів росту рослин включають ауксини, гібереліни, цитокініни, абсцизову кислоту та етилен, кожен з яких виконує певні функції в регуляції фізіології рослин.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Бакові суміші: правила змішування, сумісність діючих речовин, мікродобрив та регуляторів росту