7 грудня 2023, 13:30, ЗЗР

Ринок ЗЗР в Україні просів на 52,1% і спад буде продовжуватись

Таку думку висловив Богдан Камінський, директор та засновник західноукраїнської компанії «Євро Ленд Юей», повідомляє УКАБ.

Порушення логістичних ланцюжків негативно вплинуло на купівельну спроможність, а також поглибило економічний ефект, який супроводжується значним падінням, що змусило шукати альтернативні шляхи розвитку та формувати економічний потенціал. Основним драйвером трейдингу був морський експорт, який широко використовували іноземні компанії для забезпечення логістики, тому саме ця транспортна артерія була альтернативним способом і підтримкою міжнародних експортних контрактів. 

«Загалом ринок ЗЗР України просів більше ніж на 52,1 % в обсягах використання продуктів, котрі забезпечують вирощування основних культур, і спад буде продовжуватися надалі, тож передбачається зниження ринку ще на 15% наступного маркетингового року. На нашу думку,  хімічні концерни і виробники намагаються виходити у прямі активні продажі, що дозволяє отримувати більш конкурентоспроможні ціни для кінцевого споживача», — каже Богдан Камінський. 

Він зазначає, що досить продуктивні програми кредитування аграрії отримали від держави за програмою 5-7-9, але потрібно змінити фокус погляду на видачу пільгового кредитування, і більшою мірою кредитувати за мотиваційною складовою для збільшення сплати податків, а не для забезпечення cash-flow без цільового використання. 

«Ми вдосконалюємося, інтегруємося в певні ринки, здійснюємо неможливе,  розвиваємо, будуємо і перемагаємо, адже «Люди з планом перемагають!». Загалом ринок працює інертно, періодично переходячи до питань посіву,  внесення ЗЗР та добрив, обробітку», — підсумувавс Богдан Камінський. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com