5 грудня 2023, 16:43, Урожай

Фахівець розповів, чому переносити збирання кукурудзи на більш пізні строки не завжди доцільно

Про це розповів агроном та доктор біологічних наук Сергій Хаблак в матеріалі: «Білі жнива: чому аграрії вирішують збирати кукурудзу і соняшник по снігу? А чи є загрози?» на Latifundist.com.

Такі погодні умови настають приблизно з першої декади листопада. В цей час вологість зерна суттєво не знижується і не буде досягати норми.

Фахівець звертає увагу на те, що ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю зерна та високою вологістю.

«Це виллється у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10 – 15 % наступного року через весняний обробіток ґрунту. Через ці причини та можливості випадання снігу виникають дуже великі ризики появи збитків і недоотримання комерційної вигоди», — зазначає Хаблак.

Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°С.

«Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°С легше, якщо температура на вулиці +10°С, а не 0 або -5°С», — додав фахівець.

Нагадаємо, 8 грудня відбудеться міжнародна конференція Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com