12 грудня 2023, 09:00, Технології

Двійники можуть призвести до втрати 50% врожайності рослини, а пропуски — до 80%

Про це розповів Олексій Агєєв, інженер-мехатронік систем точного землеробства SmartFarming у ході навчального курсу Культиварій.

Новий набір на курс Культиварію по точному землеробству стартує 19 лютого.

Він наголосив, багато у формуванні врожайності залежить від розміщення насіння в насіннєвому ложі. А піраміда чинників врожайності знаходиться в такому порядку: норма, розкладка, сингуляція, рівномірне проростання, живлення, де норма висіву — на вершині піраміди, а живлення — знизу.

Втрата потенціалу врожайності однієї рослини через погану розкладку насіння становить:

  • +/- 10 см відстані між насінням — 10%;
  • +/- 5-6 см — 20%;
  • двійники — 50%;
  • пропуск — 80%;
  • відставання рослин на одну фазу — 50%;
  • відставання на 2 фази — взагалі втратою врожаю.

Покращення сингуляції повертає +1% урожайності на кожен відсоток сингуляції. Втім, каже Олексій Агєєв, мінімізація двійників та пропусків — це багатоетапний процес, неможливо просто купити нову сівалку чи поставити високоякісне обладнання і все вирішиться само собою.

«У першу чергу треба зрозуміти, що саме спричиняє проблему. Наприклад, якщо у вас висівні апарати пальчикового типу, боротися з двійниками та пропусками з їх використанням буде дуже складно. У такому разі ми рекомендуємо замінити механічні висівні апарати на вакуумні, а також встановити на посівну техніку датчики висіву WaveVision та монітор 20|20 Seed Sense. Все це дозволить якісно працювати із сівалкою у полі, а також налаштувати висівні апарати під умови окремого поля», — рекомендує він.

Наступний крок, більш високого рівня, — встановити на висівні апарати електроприводи, які дозволять зменшити вібрацію під час висіву, чим сприятимуть зменшенню відсотку двійників та пропусків. Далі — додати систему управління притискним зусиллям DeltaForce, що додатково зменшить вібрацію та подбає про мінімізацію переущільнення ґрунту — більш якісне формування насіннєвого ложа. Насамкінець можна використовувати швидкісні елеватори SpeedTube, щоб якісно провести сівбу у короткі терміни.

Такий комплекс обладнання із подальшим його професійним налаштуванням забезпечить зменшення кількості двійників та пропусків та дозволить вирівняти урожайність по полю.

Нагадаємо, український виробник MaxiMarin представив нову машину для внесення рідких добрив на Agritechnica 2023.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com