4 грудня 2023, 09:00, Технології

В МХП впродовж 10 років застосовують біодеструктори

В компанії біодеструктори вважають найефективнішим рішенням для швидкого розкладання рослинних решток та контролю патогенів на полях.

Вносять біодеструктори двома способами: одночасно із лущенням стерні за допомогою агрегату для вертикального обробітку ґрунту або обприскувачем з подальшою заробкою.

У «БТУ-ЦЕНТР» зауважують, що розкладання рослинних решток, завдяки застосуванню біологічних деструкторів лінійки ЕКОСТЕРН, пришвидшується як мінімум у 2 рази, а кількість ґрунтової патогенної мікобіоти зменшується в середньому по господарствах у 4 рази. Також досліди показують, що кількість сапротрофних грибів у ґрунті підвищується на 26%.

Читати по темі: Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів

До основних недоліків деструкторів стерні в МХП відносять те, що потрібен ефективний контроль за якістю препаратів з коротким терміном придатності. Тому для запобігання втрати якості при довготривалому зберіганні, використовують біологічні препарати на сухій основі.

Деструктори — засоби майже універсальні. Але оскільки в Україні різні кліматичні зони і налічується 53 типи ґрунтів, та й господарства використовують різні добрива та технології, фахівці радять підбирати деструктори з урахуванням всіх цих чинників.

Читати по темі: Забруднення ґрунтів важкими металами в місцях падіння авіабомб та згорілої техніки: дослідження в Сумській області

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com