1 грудня 2023, 09:00, Світ

Урожай ріпаку та м’якої пшениці в ЄС у 2024/25 МР знизиться порівняно з попереднім сезоном

Експерти останнім часом не коригували оцінку збору олійної культури  в ЄС на майбутній сезон, але поточний показник практично на 1 млн тонн нижче рівня 2023/24 МР.

Крім того, через затримки посівної та несприятливі погодні умови у західній та південній Європі, в компанії знизили оцінку виробництва м’якої пшениці в ЄС у 2024/25 МР на 0,7 млн тонн, до 127,3 млн тонн (у попередньому сезоні зібрано 127,7 млн. тонн).

«Сильні опади та повені, особливо у Франції, призвели до затримки посівної кампанії. Найближчі прогнози погоди вказують на похолодання на всій території Європи, з нічними заморозками у західних та центральних регіонах. Очікується, що нижчі температури підвищать витривалість рослин, а сніговий покрив може захистити посіви», — прокоментували у компанії.

Там також додали, що у грудні прогнозується підвищення температури з опадами, які перевищать норму у деяких регіонах.

Читати по темі: Ячмінь, пшениця, соя, цукровий буряк та ріпак: результати випробування на демоділянках компанії «Західний Буг»

Після зниження прогнозів виробництва ф’ючерси на ріпак та пшеницю на паризькій Euronext виросли, незважаючи на стабілізацію цін на сою та пшеницю в Чикаго.

На біржі в Парижі грудневі ф’ючерси на пшеницю виросли на 2,2% до 219,75 €/т або 241,2 $/т, відігравши падіння понеділка. Водночас травневі та вересневі ф’ючерси торгуються на рівні 230 €/т або 252,5 $/т, оскільки трейдерів турбують прогнози скорочення виробництва.

Лютневі ф’ючерси на ріпак в Парижі виросли на 1,6% до 452,2 €/т або 496,3 $/т, що майже відповідає ціні серпневих ф’ючерсів, які торгуються по 452,25 €/т.

Читати по темі: Ріпак в Україні 2023: врожай, темпи експорту та ціна

Водночас низькі темпи експорту м’якої пшениці та імпорту ріпаку до ЄС тиснуть на котирування та можуть обмежити їх зростання.

Олена Басанець, SuperAgronom.com