30 листопада 2023, 11:35, Добрива

Фермер з Північної Ірландії розповів, як заощаджує на добривах

Своїм досвідом поділився фермер з Північної Ірландії Алістер Крейг, пише ifarming.com.ua.

Алістер розповів, що вони обробляють близько 240 гектарів землі, з яких приблизно 140 га кормових трав і 100 га зернових. З кормових культур вирощують переважно багаторічні трави з конюшиною, 16 га різнотрав’я та 12 га люцерни. Щоб покращити структуру ґрунту і біорізноманіття в межах ферми, до люцерни фермери домішують ще декілька культур, а саме: еспарцет, подорожники та лядвенець рогатий. Основні вирощувані культури: олійний ріпак, жито, пшениця, озимий ячмінь.

Читайте також: Фермерство в Німеччині: підходи до господарювання, жорсткий контроль якості продукції та дотації

Останні кілька років на фермі практикували внесення гною під зернові культури для забезпечення їх органічними добривами, а тоді ще доповнювали живлення за допомогою хімічних добрив. Після удобрення гноєм рослини отримують увесь необхідний фосфор та калій, а також приблизно 60 одиниць азоту, до яких у господарстві додавали ще 100 одиниць хімічного азоту. Однак протягом останніх двох років на фермі почали використовувати рідке добриво Omex (26N 5SO3).

Причиною переходу на рідкі добрива стала наявність обприскувача Chafer і потреба в заміні розкидача добрив. Нова машина для внесення добрив коштувала 20 000 фунтів, тому фермер вирішив спробувати рідкі аналоги, які можна вносити наявним в господарстві обприскувачем. Зараз Алістер Крейг запевняє, що вже нізащо не повернеться до гранульованих добрив.

Біорізноманіття: значення для сільського господарства
Читати

Варто зазначити, що ферма Carsehall розташована в значній близькості від північної частини Атлантичного океану. Таке розташування створює певні екологічні проблеми, оскільки окремі ділянки суші тут можуть бути розташовані на пів метра нижче рівня моря. Місцеві фермери мають бути дуже обережними щодо застосування добрив та хімічних обробок, оскільки ця територія підпадає під дію законодавства про охорону зон особливого наукового інтересу (ASSI). Тож, точне внесення рідких добрив дозволило господарству не лише заощадити на витратах, але й запобігти надмірному внесенню добрив і ЗЗР.

Фермер вважає, що в майбутньому йому можуть знадобитися додаткові зміни у веденні господарства з погляду більш точного внесення добрив на малих площах. На його думку, внесення добрив з точністю до грама на квадратний метр скоро стане нормою. Зараз це можливо лише за умови, якщо вартість нової техніки окупається завдяки застосуванню на великих площах.

Для покращення якості ґрунтів на фермі використовують методи органічного та відновлюваного землеробства. 

«Одним з найважливіших методів є використання супутніх культур, що сприяють вирощуванню зернових. Ми висіваємо супутні культури окремою смугою вздовж поля, також використовуємо сидерати. Наприклад, з олійним ріпаком вирощуємо кінські боби, вику, гречку, причому відбувається природна фіксація азоту та фосфатів, а рослини захищені від слимаків та комах-шкідників», — розповідає фермер.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com