10 серпня 2017, 17:00, Світ

Звичайний оцет підвищує посухостійкість сільськогосподарських культур

Дослідження почалося після того, коли вчені компанії Riken виявили мутований штам у резуховидки — рослини сімейства капустяних. Рослина з незрозумілої причини проявила стійкість до посухи. Виявилося, що мутація одного конкретного ферменту пов'язана з виробітком ацетату, основним інгредієнтом якого є оцтова кислота, повідомляє сайт компанії.

За словами вчених, під час посухи, рослина використовує ацетат. Тобто рослини, які виробляють більше ацетату, легше справляються з посухою.

Відкриття наштовхнуло вчених провести експеримент, в якому вони збільшили кількість оцту у рослин. У штучно створених умовах посухи дослідники вирощували рослини резуховидки, обробляючи їх водою і оцтом. Як і очікувалося, рослини які споживали лише воду загинули, а ті, що оброблялись оцтом вціліли. Експеримент неодноразово повторювали, результат у всіх випадках був однаковий. Саме оцет допомагав рослинам перенести посушливі умови.

Подальші експерименти довели, що при оптимальному внесенні оцтової кислоти у посіви пшениці, кукурудзи та рису, посухостійкість рослин також значно підвищується.

Таким чином простий оцет може стати недорогим і досить ефективним засобом, що допомагає сільськогосподарським культурам справлятися з посухою. На думку вчених, нове відкриття є надзвичайно перспективним, але поки необхідно провести більш масштабні дослідження впливу оцту на інші види рослин.