28 листопада 2023, 10:46, Посівна

В компанії «Агрейн» порівняно з минулим роком площі під озимою пшеницею збільшили на 45%.

Пояснюють, що пшениця гарний попередник, і вибір був продиктований ринковим попитом. Щодо ріпаку, то в компанії коментують , що сьогодні на перший план виходять культури з меншою врожайністю, але більшою вартістю, зважаючи на витрати на логістику та подорожчання дизпалива. Тому ріпак лишається привабливим для виробників.
«На досушування та доочищення кукурудзи йдуть великі затрати, в основному, це енергоносії. При цьому затратна частина виросла, а ціни на кукурудзу зменшилися: до війни вона коштувала 8 тис. грн/т, з початку війни — 6 тис. грн, нині — близько 4 тис. грн/т»,— зазначають в компанії.
 
Щодо найбільш затратної складової в структурі собівартості, то без винятку усі виробники говорять про добрива, далі захист рослин, насіння і пальне, а також оплата праці та зростання вартості оренди землі.
У «Агрейн» додають, що здорожчало майже все, що стосується сільськогосподарського виробництва: ціна на дизельне паливо — більше ніж удвічі; транспортування морем зросло з 25 $/т до 55 $/т; ціна карбаміду була раніше 10 тис. грн/т, зараз — 20 тис. грн (навіть до 38!).
Впровадження технології strip-till на полях агрогрупи продовжується. Це дає змогу знизити витрати ресурсів, зберегти вологість і зменшити ерозію ґрунту. Якщо за стандартною технологією необхідно задіяти як мінімум 6 тракторів, щоб обробити 3000 га, то для strip-till потрібен один трактор.
 
Нагадаємо, що пшениці в Україні під урожай 2024 посіяно на 500 тис. га менше, ніж минулого року. 
Алла Гусарова, SuperAgronom.com