22 листопада 2023, 12:00, Урожай

Попри високу врожайність зернових, аграрії Чернігівщини не мають прибутку

За підрахунками власника ФГ «Напорівське» Григорія Ткаченка, цьогоріч його підприємство збере близько 10 тисяч тонн продукції, і це, з його слів, хороший результат.

«Понад тисячу тонн було зібрано озимої пшениці. Близько тисячі тонн соняшника, більше 2 тис. т  картоплі, 500 т вівса, 250 т проса. Кукурудзу ми ще збираємо, думаю, буде понад 3 тис. т», — каже Григорій Ткаченко.

Не дивлячись на гарну врожайність, за словами фермера, ціна на зерно не покриває собівартість. А доставка з Чернігівської області на експорт становить половину вартості однієї тонни зерна.

«В минулому році ціни порівняно з 2021 роком зменшилися на 40-50%. Цьогоріч ціни впали ще нижче. В пік збирання врожаю (в пік, коли треба було реалізовувати пшеницю) ціна була 3 200–3 300 грн/т. На сьогоднішній день кукурудза коштує менше 4 000 грн/т. Щоб доправити тонну кукурудзи до портів Великої Одеси (до Чорноморська, до самої Одеси), це вартує 1 600–1700 грн. Це величезні ціни, це половину треба віддати», — зазначає аграрій. 

Фермер розповідає, частину зібраних культур вже довелося продати, щоб за виручені гроші завершити збір врожаю. Відкласти зерно на довге зберігання він не має можливості. Каже, що тоді не буде оборотних грошей, щоб платити податки, заробітну плату та сплачувати за оренду землі.

«Озима пшениця збирається в липні, кукурудза збирається зараз. Щоб купити дизельне пальне для збору кукурудзи, ми мали продавати ті культури, які збиралися попередньо. Одна єдина культура, яка дала нам можливість вижити і яка дає якісь певні результати на сьогоднішній день, це картопля. Починали торгувати по 5,50 гривень за кілограм, а на сьогоднішній день ціна піднялася до 7 гривень. Тобто, якби не картопля, я не знаю, як би наше підприємство виживало. За рахунок чого ми б платили зарплату і податки», – пояснює Григорій Ткаченко.

Скільки загалом зібрано зернових культур на Чернігівщині можна дізнатись за допомогою інтерактивної карти Урожай онлайн 2023

Олена Басанець, SuperAgronom.com