21 листопада 2023, 12:25, Добрива

Скорочення площ посівів і повноцінне їх живлення — краще, ніж зниження норм добрив — думка

Про це йдеться у матеріалі «Анатолій Чернявський: Війна зриває маски з людей. А ще вона не така, як показують у фільмах» на Latifundist.com.

Як зазначив Анатолій Чернявський, ніхто не очікував, що війна затягнеться так надовго. Як наслідок, вже виникають проблеми зі зберіганням через неможливість реалізації агропродукції. Склади й елеватори забиті ще врожаєм минулого року, а агровиробникам потрібно щось робити вже з новим.

«Тому багато хто знову починає економити на внесенні добрив, обмежуючись стартовими добривами. У цьому підході є певна логіка, хоча і не бездоганна: «Я багато років повноцінно вносив добрива, за цей час у ґрунті сформувався якийсь запас, на якому я рік-два можу пропетляти». Але це зменшення витрат на добрива — не повальне захоплення. Є аграрії, які обирають іншу тактику. Наприклад, скорочення площі посівів з одночасним збереженням повноцінного живлення рослин. На мою думку, це більш перспективний підхід», — наголошує фахівець.

Втім, за його словами, хоч виробники і справді почали економити, але зовсім від внесення добрив мало хто відмовлявся. Але натомість аграрії почали переходити в сегмент більш дешевих добрив.

«Проте кожен другий з них каже: «Це вимушені заходи. Як тільки ситуація трохи стабілізується, ми повернемось». Хоча є і такі, хто принципово не економить на добривах, а діє за принципом: «Сусіди вносять менше добрив і врожай зберуть менший. А я збережу програму живлення і зароблю більше», — зауважує Анатолій Чернявський.

І додає, що надалі він очікує, що обсяги виробництва добрив його компанії вдасться наростити.

«Дехто з аграріїв, хто в 2022 році був вимушений йти в більш дешевий сегмент, зрозумів, що насправді нічого не зекономив. І сьогодні вже знову готовий платити за якість добрив і головне — за результат їх використання», — наголосив він.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграрії війни