21 листопада 2023, 10:35, ЗЗР

Дозвіл на використання гліфосату в ЄС планується продовжити на 10 років

Про це повідомляє AgroPages.

16 листопада Європейська комісія повідомила, що відновить схвалення гліфосату на основі оцінок безпеки Європейського харчового агентства та Європейського хімічного агентства та з урахуванням нових умов і обмежень, таких як максимальні норми застосування.

Зазначається, що компанія Bayer. Яка наразі є власником препарату Раундап, найбільш поширеним гербіцидом з гліфосатом як діючою речовиною, привітав рішення виконавчого органу ЄС, яке водночас було засуджено екологічними групами, включаючи Greenpeace.

«Цей повторний дозвіл дозволяє нам продовжувати надавати важливу інтегровану технологію боротьби з бур’янами для фермерів у всьому Європейському Союзі», – йдеться у заяві Bayer.

Єврокомісія запропонувала продовжити дозвіл на 10 років і запитала схвалення від 27 країн-членів ЄС.

Гліфосат відіграє важливу роль у регенеративному землеробстві — британські фахівці

Читати

Для того, щоб заблокувати пропозицію, потрібна була більш значна «кваліфікована більшість», але 16 листопада, як і місяць тому, голосування не подолало цю перешкоду. Згідно з правилами ЄС, Комісія повинна була прийняти рішення про дозвіл, термін дії якого мав закінчитися 15 грудня.

Французька проекологічна фермерська група Confederation Paysanne назвала це рішення та процес затвердження «скандальними». Серед низки країн, які утрималися, була Франція. Грінпіс заявив, що обурений цим рішенням, яке суперечить численним думкам вчених про ймовірний негативний вплив гліфосату на здоров'я людини та навколишнє середовище. Вони зазначили, що сільське господарство без гліфосату можливе, і державна політика повинна допомогти фермерам поступово відмовитися від нього. 

Натомість фермерська група Copa and Cogeca заявила, що еквівалентної альтернативи немає.

Довідково: Гліфосат викликав розбіжності після того, як у 2015 році дослідницьке агентство Всесвітньої організації охорони здоров’я дійшло висновку, що він, ймовірно, канцерогенний для людини. Інші агентства в усьому світі, включаючи Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) і агентства ЄС, класифікували його як неканцерогенний.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця