19 листопада 2023, 12:00, Україна

Проблема «шахматки» на полях в Україні практично не має шляхів вирішення

Таку думку висловив співвласник компанії Volodar Володимир Нагорний у блозі «Шахматка на українських полях. Чи можливо її подолати?» на Latifundist.com.

За його словами, щоб не було «шахматки» на полях, великі та малі агрокомпанії понятійно (як усно, так і письмово) домовляються про обробіток земель масивами.

«Резон в цьому є: кількість переїздів в полі, де 100 га обробляється одним масивом і кількість переїздів, де обробляється 50 земельних ділянок на площу тих самих 100 га відрізняється в 50 разів», — зазначив фахівець.

За його словами, консолідація земель, як процес управління земельними ресурсами є високоефективним інструментом землеустрою, який дозволяє вдосконалити структуру агрохолдингів та фермерських господарств. А також підвищує їх економічну та соціальну ефективність, та приносить користь як правовласникам, так і суспільству в цілому.

«Оскільки консолідація землі надає мобільність власності на землю та іншим правам на землю, вона також може сприяти виділенню нових територій зі спеціальними цілями, відмінними від сільського господарства, наприклад, для громадської інфраструктури або захисту та відновлення природи. Інструменти консолідації земель вимагають ретельно розробленого правового регулювання, інтегрованого в національну законодавчу базу. Але це все утопія», — вважає Володимир Нагорний.

Він додав, що реальне ж (на практиці) здійснення консолідації земель є проєктним, тобто не застосовується до всієї території країни чи регіону одночасно. Тому то й врегулювати його загальними нормами права досить важко.

«Можливо й утопічно звучатиме, але добре нам було б мати компетентну державну (чи муніципальну) установу, яка визначатиме ділянки, де консолідація земель була б найбільш необхідною та ефективною. Офіційні рішення такої установи, які ґрунтувалися б на запиті землевласників або інших фізичних чи юридичних осіб напевне були б самими ефективним та мали би юридичну та соціальну легітимність», — додав Володимир Нагорний.

Проте, на його думку, поки цього немає і не скоро буде.

«Консолідоване землекористування в нашій країні, то утопія», — підсумував фахівець.

Олена Басанець, SuperAgronom.com

Прим. Компанія Volodar проводить додатковий набір інвесторів для придбання земель в усіх регіонах так званого кукурудзяного поясу (лісостепової зони). Деталі щодо співпраці можна дізнатись за тел.: +38 (093) 081-18-17.