10 серпня 2017, 12:00, Світ

Для покращення властивостей ґрунту фахівці рекомендують висівати суміш сидератів

Суміші складаються з 23 сортів 7 сімейств, в тому числі зернобобових, капустяних та злакових культур. Такі суміші мають набагато більший ефект, ніж сидерати-монокультури, повідомляє fruit-inform.com.

За минулі десятиліття застосування сидератів в Голландії значно збільшилася. Їх вирощують для підвищення вмісту органічної речовини в ґрунті і боротьби з нематодами. У більшості випадків сидерати вирощують як монокультуру, проте дослідження вчених доводять, що сидеральні суміші є більш ефективними. В такому випадку рослини утворюють симбіоз з ґрунтовою мікрофлорою, що збільшує біологічне різноманіття ґрунту. Різна глибина проникнення коренів у різних рослин покращує структуру ґрунту і сприяє розвитку мікроорганізмів на більшій глибині.

Рослини із сімейства бобових збагачують ґрунт азотом, хрестоцвіті своїм корінням розпушують плужну підошву. Квітучі рослини приваблюють комах-запилювачів і диких ентомофагів. Крім того, різні рослини виносять з ґрунту різні кількості елементів живлення. Після відмирання цих рослин поживні елементи залишаються в верхньому шарі ґрунту, чим покращують розвиток наступних культур.

Суміші NLG Mix рекомендують висівати (в Голландії) з початку червня до середини серпня. Більш пізні посіви не дозволяють рослинам розвинутися повністю. Суміші складаються з двох груп насіння — крупних і дрібних. Норма висіву дрібного насіння — 10 кг/га, крупного насіння — 40 кг/га. Дрібне насіння рекомендується висівати на глибину 3 см, крупне — близько 6 см. Також фахівці рекомендують додатково вносити 50 кг азоту на 1 га у комбінації з 50 кг сірки.

Для сільгоспвиробників важливо зберігати і підвищувати якість ґрунтів, оскільки це знижує сприйнятливість рослин до хвороб і шкідників, а значить, підвищує урожай.