19 листопада 2023, 09:00, Світ

Скоротити використання добрив може виявлений британськими вченими білок

Про це пише Farmers Weekly.

Команда вчених ідентифікувала нові регуляторні («диригентні») білки в ентодермі коренів рослин, які регулюють поглинання поживних речовин і води з ґрунту.

Доктор Габріель Кастрільо, дослідник Школи біологічних наук Ноттінгемського університету, пояснює, що відкриття показує, як коріння рослин регулюють поглинання води та поживних речовин шляхом відкладення лігніну, який регулюється диригентними білками.

«Без цих білків належне ущільнення коренів не завершується, а баланс поживних речовин у рослині порушується. Ми можемо використати ці знання, щоб сконструювати рослини так, щоб вони могли рости з меншою кількістю води та хімічних добрив», — каже пан Кастрільо.

Зазначається, що корені рослин функціонують, поглинаючи мінеральні поживні речовини та воду з ґрунту через спеціальний шар тканини, відомий як ендодерма. Непроникний бар’єр, що складається з лігніну, блокує неконтрольоване переміщення речовини в корінь, утворюючи ущільнення між клітинами та гарантуючи, що ентодерміс є єдиним входом в корені для поживних речовин і води.

Було виявлено, що диригентні білки працюють з іншими регуляторними компонентами коренів для відкладення лігніну в ендодермі, дозволяючи рослині забезпечити правильний баланс поживних речовин у ґрунті. 

«Ще важливіше розуміти механізми рослин, щоб ми могли перевірити їх на майбутнє, щоб забезпечити майбутні запаси їжі», — кажуть дослідники.

Олена Басанець, SuperAgronom.com