16 листопада 2023, 10:30, Україна

В умовах проблем збуту рентабельно зберігати зерно в рукавах

Про це розповів Костянтин Ващенко, генеральний директор та співвласник компанії «Планета Пластик», в інтерв’ю для Latifundist.com.

«Повномасштабна війна внесла свої корективи і стояло гостро питання просто збереження врожаю. Якщо поглянути на дані до 24.02.2022, то в середньому, зберігання врожаю кукурудзи 6 місяців після сезону жнив, давало можливість отримати більше 30% додаткового доходу власнику зерна. Притримавши пшеницю 6 місяців, додатковий дохід становив більше 50%. Зберігаючи врожай сої чи соняха сім-вісім місяців в 2020-2021 рр. можна було його продати майже в два рази дорожче за тонну того ж зерна. І все це при одноразових затратах 2-2,5$ на тонну врожаю, який зберігається», — каже він.

Найбільш поширений рукав для зберігання зерна розміром 2.7х60 метра станом на сьогодні коштує близько 16 тис. грн. В цю суму входить вартість доставки та ПДВ. Майже 90% вартості рукава — це імпортована сировина. На жаль, в Україні немає виробників сировини, з якої можна було б робити рукави. Тому основним фактором, що впливає на формування ціни рукава, що в Україні, що за її межами — це вартість сировини на міжнародному ринку та курс валют.

«Як правило, вартість сировини дешевша в зимовий період та дорожчає ближче до осені. Відповідно й ближче до осені піднімається вартість рукавів. Аграрії, які хочуть економити на рукавах, купують їх в зимово-весняний період», — зазначив Костянтин Ващенко.

Олена Басанець, SuperAgronom.com