16 листопада 2023, 09:00, Україна

Собівартість вирощування цукрових буряків складає близько $2000/га

Про це в інтерв’ю The Ukrainian Farmer розповів в. о. голови правління Національної асоціації цукровиків України («Укрцукор») Назар Михайловин.

За його словами, у поточному році через опади на два тижні затрималась посівна кампанія. Проте загалом погодно-кліматичні умови були сприятливими як для сівби, так і для розвитку солодких коренів: було достатньо як світла й тепла, так і кількості опадів.
Наразі середня врожайність цукрових буряків, за даними МінАПК, становить 472 ц/га.

«Лідерами за площами посівів солодких коренів є Вінницька, Тернопільська, Львівська та Хмельницька області. У цих регіонах з року в рік нарощують виробництво цукрових буряків», — зазначив Назар Михайловин.

При цьому середня собівартість вирощування цукрового буряку на рівні $2000/га (без ПДВ), такі ціни можна пояснити тим, що за останні два роки зросла вартість насіння, ЗЗР. Виросла вартість і паливно-мастильних матеріалів, необхідних на всіх етапах: для посівної кампанії, догляду за сходами й збирання коренів. Має свій вплив й зростання курсу долара, адже багато необхідних компонентів закуповується за кордоном.

«Чому така висока собівартість? Адже технологія вирощування цукрового буряку потребує 5-6 обробок сходів, водночас для кукурудзи чи пшениці достатньо провести 2-3 обробки», — зауважив Назар Михайловин.

Олена Басанець, SuperAgronom.com