11 листопада 2023, 09:00, Урожай

Кіровоградщина завершила збирання усіх культур, крім кукурудзи

Про це пише Суспільне.

В області зібрали 3 мільйони 600 тисяч тонн зерна. Торік було чотири мільйони — такі дані від Валерії Фурманової.

«Минулого року урожайність по раннім зерновим була 4,5 т/га, у цьому році більша — 4,7 т/га. З кукурудзою навпаки. Торік була 5,6 т/га, цьогоріч — 5,3 т/га, але в цьому році вона сухіша, її можна завантажувати для зберігання, не залучаючи сушку», — каже Валеія Фурманова.

На врожайність цьогоріч вплинула погода: дощі у квітні й червні та посушливий травень, говорить директор інституту сільського господарства з Кропивницького району Ігор Семеняка.

«Якщо дощі випадають у травні, це добре для озимої пшениці, у червні — для ярого ячменю, червень-липень — соя, кукурудза. Соняшник, як правило, не реагує на періоди випадання дощів. Наші показники досліджень підтвердилися: якщо травень без дощів, то не дуже гарні умови, ще гірші показники якості», — зазначив він.

Фермер з Новоукраїнського району Володимир Волошановський сказав, цьогоріч врожай хороший. Його не продає, бо, не влаштовує ціна.

«До повномасштабного вторгення пшениця коштувала 10 тисяч гривень, коли долар був 27-28 грн. Нині — 5200, коли долар — 37. Ціна дуже низька, а затрати для вирощування цієї культури дуже великі».

З усього, що вирощує, нині найрентабельніша культура, якою цікавляться переробні підприємства, соняшник. Після початку повномасштабної війни облаштував у господарстві олійню. Переробляють соняшник, щоб хоч частково не залежати від цін на нього. Видають натурпродуктом паї. Багато волонтерів просять олію та всі жителі села купують.

Керівник господарства розповів, що кукурудзу завершили збирати наприкінці жовтня. Врожайність — понад 9 т/га.

«За весь час існування фермерського господарства це один раз вдалося зібрати її без досушування та без затрат, які йдуть на цей процес. З кукурудзою проблема одна — її реалізація. За такої реалізаційної ціни, яка нині — 4600 гривень, це практично працювати у збиток. У нас ще з минулорічного врожаю залишився залишок не реалізований», — каже аграрій.

На ціну зібраного вплинули ризики повномасштабної війни, вважає трейдер Володимир Кошельник.

«Постійно змінюється вхідна інформація, немає стабільності абсолютно ніякої. Ми не знаємо, що буде завтра, які ціни, чи будуть працювати порти та зерновий коридор», — зауважив він.

На думку керівниці департаменту агропромислового розвитку, ціну збіжжя для аграріїв можуть збільшити прямі експортні контракти, коли вони самі продаватимуть зібраний врожай. Але з’являються додаткові ризики, які виникатимуть під час транспортування.

Олена Басанець, SuperAgronom.com