8 листопада 2023, 16:46, Насіння

Вирощування насіннєвих посівів соняшнику — названо нюанси

Про це йдеться у матеріалі «Насінництво соняшнику — як заробити більше з традиційної культури» на Kurkul.com.

Зазначається, що вирощування насіннєвого соняшнику потребує передусім дотримання сівозміни. Відтак «Євросем» орендує у фермерів ділянки, які б підходили за попередниками. Це дає змогу займатись лише соняшником, але вирощувати його відповідно до рекомендацій дотримання сівозміни.

Площа ділянки під гібридизацію має бути не менше 50 га. Для ділянок гібридизації підходить поле, на якому 3 роки не вирощували соняшник. Попередником не може бути ріпак чи соя, тому що у них є спільні хвороби. Оптимальні попередники — це зернові колосові або кукурудза.

Другий момент — це кліматичні умови та ґрунти. Сьогодні зона ризикованого землеробства активно рухається з Півдня на Північ.

«Наприклад, південь Полтавщини — це вже зона, де ми б тричі подумали, перш ніж сіяти ділянку гібридизації без зрошення. А от Полтавський район має ідеальні місця. Тому ми дивимось звичайно на ділянку. Найкращими зонами є Північ та Центр. Але якщо ми говоримо про зрошення, то тут можна сіяти будь-де», — каже Дмитро Шацман, співвласник і генеральний директор «Євросем».

«Євросем» на нових землях застосовує сучасні методи аналізу, щоб визначити проблемні місця поля. Також фермер повинен  надати техкарту чи розповісти технологію вирощування культур на цьому полі за останній сезон.

Читати також: Випробування гібридів у Полі Знань — 5 цікавих експериментів із соняшником і кукурудзою

Загалом технологія вирощування насіннєвих посівів не відрізняється від товарних. Передпосівна підготовка включає оранку, культивацію, внесення добрив.

«Стандартно посівна кампанія розпочинається в кінці квітня. На ділянках гібридизації висів проводиться в 2 терміни: спершу сіють батьківські форми насіння, а потім материнські. Розрив між компонентами може становити до 2 тижнів. Протягом сезону передбачено внесення ґрунтового та страхового гербіцидів, 2-разову обробку фунгіцидом, як мінімум 2 інсектицидні обробки та додаткове підживлення. Усі препарати надає «Євросем». Наступний нюанс полягає в тому, що фертильні та видові прополки на ділянках гібридизації проводять вручну. Якщо для кукурудзи є спеціальні агрегати, то для соняшнику у світі ще не вигадали альтернативи ручній праці. В середньому на 50 га потрібно залучити 20 людей», — йдеться у повідомленні.

Також для ділянок гібридизації потрібні бджоли для запилення. «Євросем» оплачує їх самотужки, фермеру тільки потрібно знайти такі послуги в регіоні.

І найголовніше у ділянках гібридизації — це просторова ізоляція. Поле гібридизації має розміщуватись за 1000 м від найближчих посівів товарного соняшнику.

Для цього в «Євросем» є окрема програма, коли фермерам з сусідніх полів надають насіння сої на розмноження. І потім компанія за попереднім принципом його купує. Якщо все ж змінити культуру не вдалось, то пропонують часову ізоляцію. Тобто, якщо фермер-сусід посіяв товарний соняшник рано, на початку квітня, то через 20-25 днів можна сіяти ділянку гібридизації, бо тоді цвітіння розійдеться в часі.

До слова, компанія «Євросем» шукає ділянки під гібридизацію, фермери, які зацікавлені у співпраці, можуть звертатися за телефоном: 0984400990.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com