8 листопада 2023, 15:17, Україна

Пекан різних сортів на 7 гектарах вирощує аграрій з Вінниччини

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що аграрій декілька років збирав та селекціонував сорти, пристосовані до наших кліматичних умов.

«Зібрали досить достойну селекцію з різних штатів США. Підбирали з тих штатів, де є холодні умови, щоб було схоже до наших кліматичних умов. На сьогодні вже заклали 6 га і через місяць, півтора ще 1,5 га. Вже було по -4 °С, то листя на грецькому горісі вже опало в основному, а на моїх тільки пожовтіли. Набагато витриваліші по морозостійкості», — розповів фермер.

Полезахисні смуги – радянський пережиток чи світовий тренд?

Читати

І зазначив, що пекан добре підходить і для вітрозахиснх смуг, адже завдяки своїй гнучкості витримує навіть великі шквали. Вирощувати пекан вирішив, бо горіх має високий вміст жирів, які розчиняють холестерин у крові. За словами фермера, споживання пеканових горіхів дозволяє не хворіти людям на інфаркт й інсульт.

Пекан пізно цвіте і «перестрибує» усі пізні заморозки. У нього глибока коренева система, що дозволяє рослині рости у досить посушливих умовах.

Крім того, промислове вирощування пекана вигідне. Як на вітчизняному, так і на міжнародному ринках, адже є попит на цю продукцію.

«Сьогодні, не битий коштує приблизно 350-450 грн/кг, а битий від 900 до 1200 грн/кг. Тобто ціна в 10 разів вища за грецький горіх. Дуже приваблива культура, на яку варто звернути серйозну увагу», — наголошує фермер.

Окрім пекана, 17 га в господарстві засаджено під грецьким горіхом. Його, каже, має понад 60 підвидів.

Горіховою справою Іван Юкал займається майже 20 років. Фермер розробив власну технологію вирощування, викопування, підготовки саджанців до продажу та висаджування. У планах створити модель горіхового саду під ключ.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com