7 листопада 2023, 16:34, Урожай

Зимувати кукурудзу в полі залишають аграрії Сумщини через ціну на сушку зерна

Сушити зерно при нинішній ціні виходить собі в збиток, розповів заступник голови СФГ «Урожай» Володимир Шевченко

«Коли звертаються поклажодавці, щоб ми надали послуги з обмолоту і сушіння, то кукурудза прораховується нижче собівартості. Тому аграрії не готові зараз молотити, дуже багато лишають в полях на весну, чекають ціни», — зазначив Володимир Шевченко. 

Від додав, що сушать кукурудзу цього року за нижчими по регіону тарифами — 120 грн за зняття 1 т/%. 

Читати по темі: Зберігання кукурудзи в полі: недоліків більше ніж переваг — експерти

Ще в одному господарстві на Сумщині зазначають, що навіть в тих підприємствах, де є власні сушарки, не поспішають збирати кукурудзу з поля. 

«Молотити не збираємося, будемо чекати, та в принципі, як і всі аграрії. Я дивлюсь, у нас тут не молотять. В кого навіть свої сушки, щось не дуже поспішають молотити. І газ дорожчає, і дизпаливо в цьому році дороге. Хай сушиться природним способом. Так, можливо весною будуть і втрати, але тоді хоч щось заробиш, а осінню змолотити — це просто мінус, і конкретний мінус», — зазначив фермер з Сумщини.

Вартість газу на листопад для промислових підприємств складає 17-18 тис. грн за кубічний метр, повідомляє Мінфін. За словами керівника Greco Group Івана Корженка, ціна коливається до 21 тис. грн залежно від регіону. Подекуди тарифи на сушіння зерна підвищилися, але загалом залишилися на рівні минулого року. 

Так, в ГК «Прометей» вартість сушіння одного тоннопроцента складає приблизно 180 грн. В компанії «НІБУЛОН» ціни відрізняються по областях: у Миколаївській сушіння кукурудзи обійдеться в  170-160 грн за тонновідсоток, в Запорізькій — 160 грн, в Полтавській та Хмельницькій — від 140 до 160 грн, у Вінницькій, Житомирській, Київській — 132 грн.

Іван Корженко зазначив, що більшу частину кукурудзи вже зібрали. Проте аграрії, які залишають врожай в полі, роблять це через дефіцит потужностей для зберігання.

«Деякі аграрії залишають, на жаль, кукурудзу в полях, але, на нашу думку, це не пов'язано з ціною сушіння. Основна маса залишає через недостатні ємності зберігання. Будуть молотити її, наприклад, в лютому і в березні, коли продадуть частину продукції зі складів», — розповів Іван Корженко.

За його словами, вартість сушіння кукурудзи на альтернативі аграріям зараз обходиться від 6.40 грн на 1/т/%, залежно від типу палива.

«Все залежить від вибору матеріалу. Вартість сушіння на пелеті — це 12-15 грн, а на суміші, наприклад, на качанах або ж на зернових відходах, то зазвичай обходиться близько 6-6.40 грн на тоннопроцент. Є частина клієнтів, причому, це не маленькі фермери, а холдинги, які отримали результат 6.40 грн», — каже керівник.

Іван Корженко розповідає, що один відомий агрохолдинг в цьому році всю зернову сушить на відходах кукурудзи — на подрібнених рештках качанів, що лишаються після очищення зерна. 

«Є різні рецептури палива, тобто суміші, які можуть дати вартість сушіння на рівні 2,5-4,5 грн за 1 т/%», — зазначив керівник Greco Group.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com