6 листопада 2023, 09:00, Україна

Частину посівів ріпаку знищив град, а збирати його довелось в перезволожених умовах — досвід

Про це йдеться у матеріалі «Агро Таймс».

«За цей рік погода створила чимало труднощів для підприємства. Ще з минулого вересня дощ як «увімкнувся», так усю осінь, зиму і весну було мокро. У травні суха погода тривала три тижні — за цей час встигли відсіятись ярими культурами. Влітку аж до 10 серпня дощило з мінімальними перервами, і подекуди за день випадало по 200 мм», — розповідає аграрій.

Кукурудза стояла у воді, і власник навіть не може спрогнозувати, яку врожайність можна очікувати. З 60 га цукрового буряку для збирання лишилась менша частина — усе вимокло як ніколи. А технологічні колії від обприскувача нагадують окопи. 

«З ріпаком ситуація склалась не краща: з осені не змогли забрати падалицю, найняли дрони, але ті не змогли усунути проблему. Падалиця і бур’ян забрали частину поживних речовин і сонця. Також чотири рази «попрацював» град, і врожайність також була далекою від очікуваної — усього 2,2–2,4 т з гектара. І це не враховуючи ті ділянки, що взагалі не змогли зібрати. Близько 35 га перспективного за врожайністю ріпаку (очікували понад 3 т/га) град вибив майже повністю. Зібрали по тонні з гектара, хоча земля була чорною від зерна», — каже Ігор Зварич. 

Збирання ріпаку взагалі відбувалось в екстремальних умовах: разом із комбайном у поле заходило по два трактори, які були готові у будь-який момент витягувати комбайн. Врешті-решт довелось придбати у Польщі ведучий задній міст до комбайна, щоб збільшити його прохідність. Ситуація покращилась, коли почали збирати пшеницю. 

«Торішню кукурудзу збирали у квітні також у перезволожених умовах, і для цього довелося найняти комбайн із механічним приводом на широких гусеницях (1,2 м). Отже, гусеничний комбайн для нашого регіону є обов’язковим. Але як його нині придбати, якщо він коштує від 400 000 євро без жатки? Ціна на пшеницю не перевищує 100 доларів, кукурудза також дешевшає, і до початку активного збирання коштуватиме ті самі 100 доларів. От і міркуєш: чи варто ту кукурудзу взагалі збирати…», — зазначає Ігор Зварич.

Олена Басанець, SuperAgronom.com