2 листопада 2023, 09:00, Посівна

Пізні строки сівби пшениці: фахівець розповів про мінуси та можливості

Водночас експерти запевняють, що сівба озимої пшениці у жовтні зазвичай приносить зменшення врожайності від 10-20% до 50-60%. 

Як пояснив Kurkul.com менеджер з розвитку технологій в північно-східному регіоні LNZ Group Сергій Уваров, щодо стійкості рослин пізніх строків сівби проти несприятливих умов зимівлі немає єдиної думки. 

З одного боку, при пізніх строках сівби урожайність знижується через слабкий розвиток рослин в осінній період. Пшениця не встигає восени розкущитися або має малу кількість стебел, листків. При цьому не утворюється вторинна коренева система. Тому така пшениця більше схильна до вимерзання, за зиму зріджується, а іноді — гине. 

Пізні посіви втрачають головну перевагу озимих — вищу продуктивність, порівняно з ярими колосовими культурами. Сівба озимої пшениці у жовтні зазвичай приносить зменшення врожайності від 10-20% до 50-60%. 

Натомість перевагою пізньої сівби є кращий контроль бур’янів, бо за тривалий допосівний період встигає зійти більше небажаних рослин, які знищують перед і під час сівби. 

Але є виняток з правил. Дослідження останніх років показали, що, при вирощуванні пшениці озимої за інтенсивною технологією з високими нормами внесення мінеральних добрив, найвища зимостійкість формується при оптимальних і допустимо пізніх строках сівби. Якщо раніше вважалося, що в осінній період вегетації повинно розвинутися не менше чотирьох пагонів, то з впровадженням інтенсивних технологій цей показник зменшився до двох. 

«При пізньому посіві озимої пшениці головне отримати дружні сходи, щоб рослини увійшли в зиму в оптимальну фазу розвитку для кращої перезимівлі. Бувають випадки, коли рослина входить в зиму у фазі «шильця» або 2-3 листочків й такі посіви показують досить гарну врожайність», — пояснив представник LNZ Group.

За його словами, не лише строки впливають на розкриття потенціалу посівів, а і низка інших факторів — попередник, обробіток ґрунту, живлення, погодні умови, система захисту від шкідливих організмів тощо.

«Рослини озимої пшениці можуть не сформувати нормально розвинену кореневу систему, що зазвичай призводить до зниження зимостійкості таких посівів. Але навіть в таких фазах є вірогідність нормальної перезимівлі. Важливо після відновлення весняної вегетації збільшити норму азотних добрив, щоб посіви добре кущилися та утворювали більшу кількість продуктивних пагонів», — зазначив Сергій Уваров. 

Тому, якщо все ж вибору немає і пшеницю сіють пізно, то слід: 

  • збільшити норму висіву пшениці до 400-450 зерен/м2, щоб отримати потрібну густоту рослин навесні;
  • важливо підтримати пізні посіви збалансованим живленням, тому варто внести добрива та стимулятори;
  • сіяти в ґрунт без грудок на глибину 3-4 см;
  • використовувати якісне протруєне насіння;
  • навесні обовʼязкове підживлення азотом в суміші з фосфором, калієм та сіркою.

Олена Басанець, SuperAgronom.com