28 жовтня 2023, 13:25, Посівна

Сівбу озимих завершили в Агропрайм Холдинг, ріпак сіяли по strip-till

Зокрема, озиму пшеницю посіяли на площі понад 7 тис. га, озимий ячмінь — на 5,4 тис. га, озимий ріпак – на 627 га.

Про це повідомляє пресслужба агрогрупи.

«Сівбу виконано в оптимальний термін з дотриманням усіх технологій і вже маємо перші сходи. На посівах озимого ячменю й озимої пшениці додали потрійні суперфосфатні добрива (40 кг), із вмістом фосфору 46%. При нормі внесення 20% фосфору на 1 га у діючій речовині. Суперфосфат забезпечує збільшення урожаю навіть за нестачі вологи в посушливі періоди, прискорює розвиток кореневої системи та ріст рослини на початкових стадіях вегетації», — каже головний агроном кластера Костянтин Белоруков.

Також господарство експериментує з різними способами обробітку ґрунту. При цьому найкращі показники продуктивності, якості обробітку ґрунту та окупності витрат забезпечила технологія strip-till.

«Останніми роками на Одещині переважає суха погода, теплі зими, річна кількість опадів не перевищує 300 мм. Власне, через це вирішили впровадити strip-till. Цю технологію застосовуємо при сівбі озимого ріпаку вже другий рік поспіль. Одночасно з розпушуванням ґрунту вносяться добрива на глибину обробки в смугах, у яких відбудеться висів, тоді як міжряддя залишається вкритим пожнивними рештками. Завдяки цьому волога краще утримується в ґрунті, суттєво підвищується врожайність культур. До того ж, це значна економія витрат на добрива (30%) та пальне (50%), що має вагому роль на фоні росту енергоресурсів», — додає Костянтин Белоруков.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com