27 жовтня 2023, 10:34, Україна

Вирощування культур цьогоріч практично збиткове — вінницькі аграрії

Про це йдеться у матеріалі «Колись за 3,5 т/га пшениці давали героя, а зараз з 8 т/га — ти банкрут — Аграрне Відродження» на Kurkul.com.

Олександр Колотуцький — фермер з Погребищенської громади на Вінниччині. Має в обробці близько 1500 га. Під урожай-2023 засіяли 500 га озимою пшеницею, 300 га ріпаком, 400 га кукурудзою, 300 га соняшником, 55 га цукровим буряком, 50 га гірчицею. Стільки ж соєю.

«До цього сою не вирощував. Але цього року  посіяв  50 га, щоб зменшити фінансове навантаження. Бо пшениця, кукурудза дуже затратні. На щастя з насінням і добривами допомогли благодійники — фонд Баффета та LNZ Group. Від них я отримав більшість потрібного насіння кукурудзи та добрива. Допомога склала щонайменше 30% матеріальних витрат господарства на посівну та дала шанс отримати достойний урожай. А всі вільні кошти у нас йдуть на підтримку нашої армії, яка бореться сьогодні на фронтах», — розповів він.

Через дощі соняшник і кукурудзу почали сіяти одночасно в оптимальні строки — початок травня. Весняні дощі дали гарні сходи, які потім згоріли.

«Зараз ми жнемо кукурудзу з вологістю 26-30%, коли попередні роки збирали в листопаді з 10% вологи. За підсумками сезону:  по пшениці вийшли на врожайність у 8 т/га, ріпак за 4 т/га, а соняшник — майже 4 т/га. Але навіть за такої врожайності прибутки мінімальні», — поділився результатами  аграрій.

І додав, що ніхто не думав, що можна бути банкрутом за врожайності пшениці у 8 т/га, коли в радянські часи за 3,5 т/га давали героя.

«По решті культур майже всі вийшли збитковими, окрім цукрового буряка. Він залишається високомаржинальним. Другим за прибутковістю у нас вийшов ріпак, хоча ми не розраховували на цю культуру», —  поділився Олександр Колотуцький.

Зазначивши, що варіантів продажу було небагато. Але змушений був продати весь ріпак та частину пшениці.  За ці кошти купили насіння, дизпаливо, агрохімію на осінню посівну, а також закрили невідкладні  статті витрат, як зарплата співробітників, податки, плата за землю.

«Пшеницю ми встигли вивезти в Ізмаїл. Зараз я вважаю, що продали ще й за хорошу ціну —  7200 грн/т.  Нам пощастило, що наші машини не стояли в порту і ми не мали додаткових витрат на логістику. Ріпак здали на місцеві вінницькі переробні підприємства. Ми й зараз хвилюємось, що буде з цінами. Ми утримуємо садочок, у нас працюють люди, тому боїмось чи зможемо утриматись на плаву з такими цінами», — розповів фермер.

Зі свого боку, Сергій Огородник,  керівник СНВ ТОВ «Васильківське», що також на Вінниччині, зазначає, що не може продати вирощене зерно, бо ціни нижчі собівартості. Тому посівну-2023 планував сіяти без мінеральних добрив.

Він розумів на що йде, бо якщо зменшити кількість добрив, то скорочується врожайність. Менший врожай — менші прибутки. 

«Я планував сіяти без добрив, хоча розумів всі наслідки. Але потім мені зателефонували з The Howard G. Buffett Foundation та компанії LNZ Group і надали величезну допомогу — карбамід. Я довгий час працюю в сільському господарстві і не вірив, що таке можливо, тому, що ніхто ніколи нам нічого не давав.  Мало того — це допомога напряму з рук фонду в руки аграріїв, минаючи всі корупційні складові. Тому величезна подяка», —  розповідає Сергій Огородник.

Зазначається, що The Howard G. Buffett Foundation та компанія LNZ Group цьогоріч надавали матеріальну допомогу фермерам України. Її отримали аграрії з деокупованих територій, «сірої» зони та ті, хто продовжує працювати й допомагати армії.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Зберігання кукурудзи в полі: недоліків більше ніж переваг — експерти