26 жовтня 2023, 13:30, Техніка

Витрати на ремонт техніки в деяких компаніях сягають $80 на гектар

Про це повідомив експерт з технічних питань та питань автоматичного контролю витрат палива та інших ТМЦ Олександр Бондаренко, йдеться у відео «Витрати на ремонти наздоганяють витрати на добрива. Думка експертів» на YouTube-каналі «Мистецтво поля Сергієнка», пише Traktorist.ua.

«Я спілкуюся з постачальниками техніки по Україні і в наших розмовах їм ставлю запитання: «Яка кон'юнктура ринку? Що купують більше?». То в принципі, якщо глобально сказати — запчастини. Тобто люди підтримують сільгосптехніку. Це питання дуже надскладне, тому що зараз з експортом проблема, ціна впала. Всі знають, які ціни зараз на продукцію, тому, відповідно, кожен власник рахує свої можливості і дехто старається не вкладати в розвиток підприємства, а в кого є більший запас, хто більш прогресивніший — ті щось трішки вибирають», — розповів Олександр Бондаренко, експерт з технічних питань та питань автоматичного контролю витрат палива та інших ТМЦ.

Бондаренко зауважив, що в деяких українських агропідприємствах витрати на ремонт сільгосптехніки доходять до $80 на га та деякі все ж тримаються в межах $53-55 на га, а хтось і $60.

«Таке присутнє, тому що працювали, коли не було запасних частин, почалась війна, перестали завозити. Відпрацювали на техніці, до стану «попрацює — тоді відремонтуємо». Відповідно, не було своєчасного сервісного обслуговування, тому такі реалії», — каже Олександр Бондаренко.

Олександр Бондаренко наголосив, що все ж сьогодні, найбільша проблема в умовах війни — люди.

«Зараз багато механізаторів служать в лавах ЗСУ. Немає заміни. Люди, які працюють на місцях, на жаль, вони не можуть опанувати ту техніку, яка сьогодні є. Вона сучасна і потрібно навчитись оперувати нею і максимально використовувати», — зазначив він.

Також Бондаренко зазначив, що навіть в умовах війни українські агрокомпанії більше купують нову сільгосптехніку.

«Купують більше нової, тому що вже бідних підприємств в Україні немає. Кожен розуміє, що треба вкладати в майбутній розвиток, в технології. Ти розумієш, що коли отримуєш нову техніку, то це плюс 4-5 років у тебе нормальної роботи і нормальних показників, і ти завжди отримуєш той результат практичний, який плануєш. А якщо вживана, ну це так як кіт в мішку, тому що там великі вкладення і механізми ти всі не перевіриш».