25 жовтня 2023, 10:30, Світ

Вплив змін клімату на сільське господарство стане однією з ключових тем Agritechnica-2023

Про це інформує пресслужба DLG (Німецьке сільськогосподарське товариство).

За останні роки в багатьох регіонах планети зросла кількість екстремальних метеорологічних станів. Наразі Земля переживає найспекотніший тримісячний період за всю історію записів даних, з безпрецедентною температурою поверхні моря та багатьма екстремальними погодними явищами.

Серпень 2023 року був приблизно на 1,5°C теплішим, ніж середній показник доіндустріального періоду, останні дев’ять років були найтеплішими з початку реєстрації метеорологічних даних. Попри прохолодний період дощів у липні, літо 2023 року, на жаль, також підтвердить кліматичне підвищення температури.

Така ситуація призводить до дедалі більшої невизначеності сільськогосподарського виробництва щодо рівня врожайності та якості аграрної продукції. А виробничі заходи з адаптації до змін клімату, як-от іригація, збільшать витрати на виробництво в довгостроковій перспективі.

«Навіть у всій Європі передлітня посуха створила величезні виклики для рослинництва. У середині червня 2023 року західне Середземномор’я постраждало від посухи ще сильніше, ніж у 2022 році. Східне Середземномор’я та Італія доволі добре відновилися після критичної ранньої весни. Тим не менш, у 2023 і 2022 роках умови посухи в Європі, за винятком Північної Скандинавії, були складнішими, ніж у 2021 році», — зазначив Др. Лотар Гьовельманн, головний виконавчий директор DLG.

У серпні 2023 року після передлітньої посухи різка зміна погоди ускладнила збирання врожаю в Європі. Різні екстремальні погодні умови в дощових і сухих регіонах призвели до дуже різного впливу на літні та озимі культури. Сильні дощі, грози й град завдали значної шкоди аграріям на півночі Італії, Словенії та Хорватії.

Відтак, у майбутньому сільське господарство постане перед серйозними викликами:

  • Необхідно оптимізувати управління водними ресурсами і на основі цього розробити нові стратегії обробітку ґрунту.
  • Селекція рослин повинна буде зосередитися на нових методах вирощування та селекції.
  • Зміна клімату вимагає коригування сівозмін і ефективнішого використання засобів виробництва.
  • Загалом зростатиме потреба в інвестиціях у адаптацію до клімату.