9 серпня 2017, 09:30, Насіння

На Сумщині планують закласти ягідний кластер

За словами сільського голови Межиріча Віктора Литвиненка, вибір населеного пункту для цієї перспективної справи не випадковий. Упродовж багатьох років чимало жителів села успішно переорієнтуватися на вирощування малини, повідомляє ukurier.gov.ua.

До переваг можна віднести і той факт, що в селі Боровенька цього ж району успішно працює підприємець Олександр Дерев’янчук, господарство якого спеціалізується на вирощуванні не тільки малини, черешні, яблук, груш, а й відповідних саджанців. Тож він на партнерських засадах готовий посприяти садивним матеріалом/

«Малиновий кластер має всі перспективи для виходу з продукцією на обласний, загальноукраїнський і закордонний ринки. У малині зацікавлені низка європейських країн і насамперед Польща», — повідомив Василь Калита, голова Лебединської районної ради.

З оптимізмом оцінюють створення ягідного кластеру в департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА. За словами директора департаменту Петра Турчина, область має досвід створення подібних структур, що спеціалізуються на виробництві тієї чи тієї сільськогосподарської продукції. Однак частина з них, наприклад, з вирощування картоплі, відчувають гостру конкуренцію, протистояти якій стає все складніше. А ось малинова ніша на сьогоднішньому ринку майже вільна.

Та й рентабельність вирощування даної ягоди є досить високою, кожен гектар насаджень зможе принести достойний прибуток уже в першому сезоні.

Наразі у Межирічі вже сформовано першу групу тих, хто вирішив спробувати себе на малинових плантаціях.