24 жовтня 2023, 15:00, Насіння

Близько половини української сої — генетично модифікована — оцінки експертів

Про це розповів виконавчий директор у Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов на ХХІ Міжнародній конференції Fat&Oil Industry-2023, пише АПК-Інформ.

За оцінками «Дунайська Соя» та USDA, близько половини української сої — генетично модифікована, зазначив він. За фактом у країні близько 50% сої — ГМ.

Читайте також: Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична

Експерт додав, що в нещодавно підписаному законі про ГМ-продукцію є «цікаво імплементована директива ЄС, яка дає право Кабміну вводити обмеження на реєстрацію чи вирощування певних ГМ-культур не за науковими, а політичними, економічними чи соціальними причинами».

«Будемо сподіватися, що почнеться нормальне регулювання ринку, бо такого не може бути, що в нас за законом ГМ-сої немає, а по факту її десь 50%», — вважає Володимир Пугачов.

Як уточнила аналітик олійних ринків агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок, Україна активно збільшує посіви сої. Так, у поточному році в структурі посівних площ під олійними на сою припадає 20% (проти 19% та 15% у попередніх двох роках). Цьому сприяла передусім цінова кон’юнктура на ринку олійних.

«Оцінка валового збору сої була підвищена нами до 4,9 млн тонн (+14% до 2022 р.), що може стати рекордним показником для галузі, чому сприяло перш за все розширення площі сівби під соєвими бобами до шестирічного максимуму (+13% до 2022 р.). Крім того, на тлі високого попиту на дану культуру та досить непогану рентабельність очікується, що наступного року посівна площа під даною культурою знову збільшиться», — зауважила аналітик.

Читайте також: Нішеві культури вистрілюють раз на 4 роки, потрібно ретельно моніторити ринок — думка