20 жовтня 2023, 15:00, Посівна

Площі під зерновими скоротили в «Кищенцях» на Черкащині через логістику

Також є посіви люцерни. Про це розповів директор підприємства Кейс Хузінха Latifundist.com в матеріалі Кейс Хузінха: Завдяки молочній фермі ми диверсифіковані. Корови їдять дешеве зерно, а ми продаємо дороге молоко. Репортаж з Кищенців.

У 2022 році через повномасштабне вторгнення дещо скоригували сівозміну, зокрема, менше посіяли зернових культур і більше олійних. Менше посіяли і цукрового буряка, бо переживали, що в Україні можуть бути проблеми з поставками природного газу. Оскільки ці переживання не виправдалися, то цього року посіяли 1,5 тис. га.

«Зернові скоротили через те, що логістика ніяк не рахується. В нашому випадку краще експортувати тонну ріпаку, ніж тонну пшениці. У сезоні 2023/24 масштабних змін не буде, бо сівозміни треба дотримуватися. Можливо, менше посіємо кукурудзи, навіть менше, ніж у 2022 році. На 100 га збільшимо виробництво цукрових буряків — до 1,6 тис. га», — каже Кейс Хузінха.

Рік у «Кищенцях» видався рекордним по врожайності озимих, як, власне, і в інших регіонах Центральної України. Озимий ріпак показав у заліку 9,3 т/га, пшениця — 8,8 т/га, ріпак — 3,9 т/га.

Урожайність соняшнику 3,5-4,2 т/га. Кейс говорить, що це непоганий результат з урахуванням того, що на живленні цього року економили і весною пересівали поля. Але погодні умови влітку (достатня кількість опадів) та родюча земля зробили свою справу. Приблизно 2-3 тис. т зібраного врожаю соняшнику планують продати, а іншу частину покладуть на збереження у склади.

Урожайність кукурудзи 2023 очікують 9 т/га до 30 тис. т, бо два місяці була посуха. Зараз вологість кукурудзи складає 13%.