18 жовтня 2023, 13:54, Урожай

Зберігання кукурудзи в полі: недоліків більше ніж переваг — експерти

Як зазначено у матеріалі «Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай» на Kurkul.com, існують міфи, що такій кукурудзі нічого не буде, а зимові морози навпаки посприяють висушенню зерна.

У такому способі «зберігання», звісно, є свої переваги. А саме його безкоштовність, а також те, що зерно можна зібрати тоді, коли ціна виросте.

Однак, зауважується у матеріалі, недоліків усе ж більше:

  • Втрати зерна кукурудзи на 10-й день від початку збирання після набуття ним оптимальної вологості становлять лише 4%, на 20-й — збільшуються до 10%, на 30-й — до 17%, а на 35-й — до 23 % від рівня сформованого врожаю. Тобто, якщо кукурудза перезимує, то рівень втраченого зерна може скласти 30-50%.
  • Гризуни та кабани матимуть безкоштовний корм цілу зиму, а для фермерів це, знову ж, втрати.
  • Можливе пошкодження кукурудзи стебловим метеликом. Шкідник збільшує ламкість стебла. Рослина ламається під урожаєм і жатка не може його підібрати.
  • Фузаріозні гнилі також не дозволять стеблу кукурудзи перестояти зиму. За таких умов під час збирання частину врожаю буде втрачено.
  • Пошкодження бавовниковою совкою сприяє розвитку фузаріозу. Якщо навіть стебло не впаде, залишається питання — яким за якістю буде зерно. У кращому випадку воно буде придатне для комбікорму, або ж доведеться відправляти його на переробку на спиртзавод.
  • Продати «озиму» кукурудзу буде складно. З попереднього року бачимо, що трейдери укладали угоди на зібраний взимку/навесні врожай з великим дисконтом від ціни, що завдавало фермерам чималих збитків.
  • Поле, на якому зимувала кукурудза, навесні потребуватиме додаткової обробки під ярі культури. І навіть за такої умови це вплине на майбутній врожай.

«Ми спостерігаємо повідомлення, про те, що аграрії бажають залишити кукурудзу в полі, протягом кількох останніх років. Причини різні. Але чи збережеться таким чином кукурудза? Все залежить від регіону та погодних умов. Цього року вирішальними були кількість доступної вологи та стиглість на момент настання високих температур у другій половині серпня. Щодо пізнього збирання, то краще себе показують гібриди, які на час настання цих умов перебували на стадії завершення наливу», — зазначив Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group.

Читати також: Зимовий перестій кукурудзи — фахівці порадили, які поля збирати першими