18 жовтня 2023, 12:26, ЗЗР

В ЄС не можуть прийняти рішення щодо продовження використання гліфосату на 10 років

Про це повідомляє AgroPages.com.

У заяві Європейської комісії йдеться про відсутність кваліфікованої більшості під час голосування комітету з 27 членів ЄС.

Уряди ЄС повторять спробу в першій половині листопада, коли чергова нездатність виробити чітку думку залишить рішення за Європейською комісією. Рішення необхідно прийняти до 14 грудня, оскільки чинний дозвіл закінчується наступного дня.

Попереднього разу, коли ліцензія на гліфосат надійшла на повторне затвердження, ЄС продовжив її на п’ять років після того, як країни ЄС двічі не підтримали 10-річний період.

Bayer каже, що десятиліття досліджень показали, що це безпечно, і гліфосат широко використовувався в агровиробництві фермери або десятиліттями очищала бур’яни від залізничних колій. Компанія заявила, що переважна більшість країн Євросоюзу проголосувала за цю пропозицію і сподівається, що достатня кількість інших країн підтримає її на наступному етапі Натомість агітаційна організація Pesticides Action Network стверджує, що є серйозні питання стосовно оцінки безпеки, і що більшість громадян, опитаних у шести країнах ЄС, вважають, що гліфосат слід заборонити.

«Зелені» члени Європейського парламенту привітали затримку та закликали країн-членів проголосувати за повну заборону гліфосату.

Грінпіс закликав ЄС відмовити в повторному дозволі його використання, посилаючись на дослідження, які вказують на те, що гліфосат може викликати рак та інші проблеми зі здоров’ям, а також може бути токсичним для бджіл. 

Натомість агропромисловий сектор стверджує, що життєздатних альтернатив для гліфосату немає.

«Незалежно від остаточного рішення, яке випливає з цього процесу повторного дозволу, є одна реальність, з якою державам-членам доведеться зіткнутися. Поки що немає еквівалентної альтернативи цьому гербіциду, і без нього багато сільськогосподарських методів, зокрема збереження ґрунту, були б складними, а фермери не мали б рішень», — заявила Copa-Cogeca, організація, що представляє фермерів і сільськогосподарські кооперативи.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Гліфосат відіграє важливу роль у регенеративному землеробстві — британські фахівці