15 жовтня 2023, 10:20, Техніка

Завдяки новому дискатору BEDNAR господарство знизило витрати на пальне і підвищило продуктивність

У ФГ «Гружинскаса», що на Дніпропетровщині, обробляють 800 га землі. Вирощують зазвичай озиму пшеницю, соняшник та кукурудзу. Цьогоріч уперше посіяли сою й отримали гарний результат.  

«Більшість фермерів у нашому районі орють чи принаймні застосовують глибокий обробіток ґрунту. Ми почали відходити від цього та орієнтуємося на mini-till, а в найближчій перспективі — на no-till», — каже керівник господарства Олег Гружинскас.

Перед початком сезону фермер вирішив істотно обновити технічний арсенал господарства. Були придбані дві нові сівалки прямого висіву та новий дискатор BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F, аби мати змогу ефективно працювати по-новому.

«Чому саме ця модель? Ми обирали дуже довго. Я їздив по сусідніх господарствах, дивився як працюють машини на польових демонстраціях. З вибором мені допомагав знайомий менеджер з «In Force Group» і якось так складалося, що я регулярно зустрічав агрегати BEDNAR, але чомусь не звертав на них уваги. І якось випадково ми натрапили на BEDNAR SWIFTERDISC і вирішили: давайте-но подивимося! І він показав себе так, що я відразу загорівся: порозпитував людей, почитав про нього і вирішив придбати. Сьогодні можу сказати, що кращого рішення ми не могли прийняти!», — стверджує Олег Гружинскас.

Серед ключових переваг BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F він називає винятково точне дотримання заданої глибини обробітку, ідеальне вирівнювання поверхні поля та копіювання рельєфу.

«Ми багато разів заміряли і перевіряли глибину — щоразу отримували позитивний результат. Якщо нам потрібно спрацювати на 6 см, то це 6 см. Якщо 4 чи 8 см, то так і буде. Ми багато разів заміряли і перевіряли — щоразу отримували позитивний результат. А від цього ж дуже багато залежить: якщо ми обробимо верхній шар ґрунту на однакову глибину і точно закладемо насіння, то матимемо дружні сходи, та ж таки пшениця краще кущитиметься. І це все відобразиться на врожайності», — зазначає Олег Гружинскас.

Безвідвальна технологія обробітку ґрунту на заміну класиці — фермер поділився досвідом

Читати

При цьому BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F дає змогу витрачати відчутно менше пального порівняно з дисковими агрегатами, що використовувалися тут раніше. В середньому це 6 л/га, тоді як інші борони брали по 8-10, а іноді і всі 12 л/га.

За словами аграрія, істотно зросла також реальна продуктивність роботи. Технологія підготовки ґрунту під озимину передбачає дворазовий обробіток стерні із провокацією бур’янів. При цьому потрібно перемолоти пожнивні рештки і спрацювати із максимальним збереженням вологи.

«Все робиться просто на «відмінно». Причому ми без проблем на швидкості 15 км/год. робимо 6-метровим агрегатом по 60 га за день. Одного разу, коли дуже треба було, зробили всі 100 гектарів, попрацювавши додатково трохи уночі. І, повторюся, все точно і так, як треба. Допрацюємо ним восени і спробуємо ще й навесні — під посів», — розповідає Олег Гружинскас.

Фермер відзначає те, що диски SWIFTERDISC вгризаються навіть у дуже твердий ґрунт, а котки відразу ж ущільнюють землю. Задній коток влаштований таким чином, що агрегат не зміщується вбік, що гарантує точне ведення.

«Дуже зручні регулювання — механізатор клацнув «засувкою» на циліндрі і все — не треба довго «розважатися» і виміряти на око. Взагалі уся конструкція борони дуже продумана і має запас міцності. Ми ось відпрацювали вже майже 600 гектарів — змийте пилюку і буде як із заводу. Ну, і хочу відзначити сервіс дилера «In Force Group» — привезли борону, все склали, налаштували, навчили нашого механізатора, все, що треба підказують — це дуже зручно», — резюмує Олег Гружинскас.

Читати також: Про збереження вологи в ґрунті розповіли у господарстві на Одещині