12 жовтня 2023, 13:31, Добрива

ТОП факторів, що впливають на засвоєння борних добрив ріпаком

Про це розповіли фахівці агродепартаменту LNZ Group.

«Асортимент борних добрив для позакореневого підживлення дуже широкий, представлені вони сухою препаративною формою у вигляді чистої борної кислоти та боратів натрію (динатрійоктоборат, тетраборат натрію та ін.) або рідкою, в якості органічних форм бору, переважно боретаноламіну. Однак, не всі борні добрива забезпечують однакову якість або концентрацію доступного бору, а ціна продукту не завжди є найкращою мірою справжньої рентабельності застосування добрива», — кажуть фахівці агродепартаменту.

Більшість сухих форм бору погано засвоюються листовою поверхнею є малоефективним джерелом бору та спричиняють фітотоксичність. Наприклад, борна кислота і тетраборат натрію (бура) мають відносно низьку розчинність, особливо за низьких температур робочого розчину, що може призвести до нерівномірного розподілу діючої речовини у баку. В цьому випадку на листову поверхню потрапляють різні концентрації робочого розчину, в тому числі дуже високі, що може призводити до опіків. До того ж, на листку борна кислота швидко висихає та кристалізуються, що повністю блокує надходження бору в рослину та підвищує ризик фітотоксичності.

Для підвищення розчинності та біодоступності бору найчастіше використовують композиції з моноетаноламіном. Ці сполуки повністю розчинні у воді та рідких NPK добривах, не містять хлоридів, натрію або важких металів, що зводить до мінімуму ризик забруднення, опіків або фітотоксичності та сприяє рівномірному покриттю листової поверхні, проникненню та адсорбції бору у рослину.

«Біодоступність бору в таких добривах досягається зниженням значення гігроскопічної точки добрива, тобто відносної вологості повітря, за якої нанесений на листя розчин буде залишатися вологим. Для порівняння — борна кислота має гігроскопічну точку на рівні 98%, тобто з розчину який потрапив на листову поверхню, в чистому вигляді вона буде засвоюватися рослинами лише за відносної вологості повітря вище 98%. А при позакореневому підживленні розчин буде швидко висихати», — пояснили в агродепартаменті.

Для забезпечення рослин ріпаку бором фахівці агродепартаменту LNZ Group рекомендують внесення продукту DEFENDA БОР на основі бороетаноламіну, що містить 14% бору та азот. Добриво містить легкодоступні біологічно активні форми органічних поліборатів, тобто комплекси бору з етаноламіном. Висока концентрація дозволяє досягнути високої ефективності з нормою використання всього 0,5-1,0 л/га.

Олена Басанець, SuperAgronom.com