12 жовтня 2023, 10:28, Насіння

В Чернігівеліткартопля назвали сорти фаворити картоплі цього року

Один з фаворитів це висококрохмальний сорт Сувенір Чернігівський, оскільки на ринку вдвічі зросла ціна на крохмаль —  до 0,2 грн за один крохмалопроцент. А цей сорт дав врожайність 56,3 т/га при крохмальності бульб 18%. Також серед фаворитів цього року Панянка, Міраж та Феномен. Загалом у господарстві вирощують близько тридцяти сортів. 

Разом з тим, фахівці Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України відзначають високу врожайність сортів вітчизняної селекції. Для прикладу серед найпопулярніших розробок інституту — сорти Княгиня, Мирослава, Фотинія, Щедрик, також — Меланія, Житниця, Родинна, МедеяМарфуша, Сингаївка, Містерія, Фанатка, Світана, Роставиця — показують дуже гарні урожайні результати. Вони мають комплексну стійкісь до хвороб, придатні до приготування різних видів страв та переробки на картоплепродукти. І цілком могли б бути конкурентними на ринку Європи.

У господарстві «Чернігівеліткартопля» кажуть, що врожай цього року хороший, наголошуючи на результатах власної селекції. Попри витрати на десикацію й обробку від хвороб, тут відзначають дуже гарний результат, наголошуючи на тому, що левова частка успіху залежить від підготовки площі. 

«Якщо говорити про урожай, то він виправдав і навіть перевершив наші очікування. Хоча через погодні умови довелося двічі обробляти картоплю від альтернаріозу та кожні 7-10 днів ми обробляли картоплю фунгіцидом. Такої ситуації не було ще з 96-го року. І це досить дорогі обробки оригінальними препаратами», — розповідає Ігор Шкурко, керівник «Чернігівеліткартоплі».

Загалом у сезон тут висадили 90 га картоплі, що на 10 га більше, ніж у минулому. Затратна частина на гектар, включаючи пестициди, добрива, пальне, насіння, роботу техніки, в середньому склала 75-80 тис. грн/га. 

Читайте також: Овочі на зберіганні: як вберегти від гнилей?