10 жовтня 2023, 13:30, Урожай

На елеваторах збільшилися обсяги зберігання врожаю, попитом користується доробка зерна

Про це розповів генеральний директор елеваторного підрозділу ГК «Прометей» Олександр Шутов в інтерв'ю «Цього сезону на елеваторах дуже затребувана послуга очищення зерна» на Elevatorist.com.

Він зазначив, що елеватори, які залишилися у строю, працювали з ячменем, пшеницею, кукурудзою, соняшником та ріпаком. Найприбутковішою культурою минулого сезону став соняшник.

Цього сезону приймають пшеницю, ячмінь, ріпак, сою, кукурудзу та соняшник.

«В порівнянні з показниками минулого сезону на даному етапі заготівлі пшениці, ріпаку, сої та соняшника прийняли на 20% більше, аніж тогоріч. Цього року і врожайність зернових вища, і через закриті порти в аграріїв менше вибору, куди подіти зерно.Так звані продажі «з коліс» майже не відбуваються, продукцію здебільшого везуть на зберігання», — розповів Олександр Шутов.

За його словами, найзатребуванішою послугою на елеваторах Групи наразі є зберігання та доробка. Через закриття зернового коридору та заборону експорту українського зерна до 5 країн ЄС ціна на зерно впала. Тому аграрії везуть зерно на елеватори, сподіваючись, що ситуація зміниться, та вони зможуть продавати продукцію за вигіднішими цінам.

«Щодо доробки зерна — дуже затребувана послуга очищення від сміття. Це пов’язано з тим, що аграрії навесні та восени мали дефіцит ЗЗР, вони не змогли в достатній кількості внести ЗЗР на посівних площах, тож збіжжя на елеватори Групи «Прометей» цього року іде з доволі високою сміттєвою домішкою», — пояснив генеральний директор елеваторного підрозділу.

Також він додав, що вартість елеваторних послуг ГК «Прометей» в новому сезоні не змінювали, яка була минулого року, така і залишилася.

«Наприклад, якщо взяти сушіння — в нас вийшло за оптимальними цінами закупити наперед газ та інші енергоносії. За рахунок цього ми зможемо не підвищувати тарифи в сезон та залишатися конкурентними на ринку», — додав Олександр Шутов.