10 жовтня 2023, 16:20, Світ

В Бразилії виявлений новий вид цикадки (Leptodelphax maculigera), який може завдавати втрат кукурудзі до 90%

Африканська кукурудзяна цикадка (Leptodelphax maculigera) може завдати втрат до 90% на пшениці та кукурудзі. Наразі комаха відома тим, що може переносити фітоплазмову затримку росту, інфекцію рослин, спричинену бактеріями, а також вірус смугастості, який знижує врожайність зернових.

Африканський кукурудзяна цикадка менша за D. maidis і має чорну пляму на передній частині голови. Походить з островів, розташованих поблизу Африки, і її можна зустріти на континенті та в південноєвропейських країнах.

Моніторинг лускокрилих шкідників світловими пастками на полях агрохолдингу A.G.R. Group
Читати

На американському континенті перша зареєстрована знахідка була зафіксована в Бразилії в штаті Гояс, де з липня по листопад 2022 року були зібрані зразки, які на кукурудзі і бобових.

«Цей вид, ймовірно, вже присутній на всій території Бразилії», —попереджають дослідники з Державного університету Понта-Гросса

За словами дослідника Глаубера Ренато Штюрмера, зразки дуже схожі на цикадку (Dalbulus maidis) і були спіймані в липку пастку, яка приваблює комах своїм забарвленням.

«Потрібні додаткові дослідження, щоб довести здатність цієї комахи переносити хвороби».

Шкідника дуже важко ідентифікувати в полі, через невеликі відмінності від кукурудзяного метелика. 

За словами Бортолотто, виробники повинні контролювати свої посіви та наявність комах, як нового виду, так і вже відомого в регіоні, Dalbulus maidis.