5 жовтня 2023, 10:45, Посівна

Полтавські аграрії сіють озимі — сподіваються на опади

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова заступника директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олега Палія.

На одному із полів сільськогосподарського кооперативу «Батьківщина», що у Рублівській громаді, почали сівбу озимої пшениці.

«Проводимо основний обробіток ґрунту під посів, передпосівний обробіток ґрунту, вносимо мінеральні добрива. Де вносимо так, а де з сівбою вносимо. Зерно протрюєне, очищене. Всі технологічні операції, які необхідні, ми виконуємо», ― каже головний агроном Олександр Вертелецький.

Цьогоріч у господарстві під озимі культури відвели 1000 га землі. Уже завершили сівбу озимого ріпаку та ячменю.

«Озимої пшениці посіяли по всьому господарству 600 га. І на цьому полі ми завершуємо посівну кампанію в нашому господарстві. Якщо порівнювати з минулим роком, ми трішки зменшили площі озимих культур. Це пов’язано з тим, що заробляти на озимій пшениці ми стали значно менше. Практично два роки поспіль ми працюємо у збиток на ній. Але дану культуру сіємо, бо це наш хліб», ― каже головний агроном.

За його словами, в господарстві сподіваються, що пройдуть дощі і сходи на полі будуть отримані. На тих площах, що вже засіяні, отримано 100% сходів. У задовільному стані перебувають і посіви ріпаку, озимого ячменю та пшениці.

Загалом, в області озимими культурами мають засіяти 238 тисяч гектарів землі. Це дещо більше, ніж минулого року.

«Станом на сьогодні уже засіяли 190 тисяч гектарів озимих культур. Озимої пшениці 180 тисяч гектарів, озимого жита 4 тисячі, озимого ячменю — 6 тисяч гектарів. Крім того, завершили сівбу озимого ріпаку на площі 41 тисяча гектарів. Практично більшість площ було засіяно до дощу, або ж одразу після дощу. А зараз є такі території, де справді дефіцит вологи в ґрунті», ― розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

Завершити сівбу озимих в області цього року планують до 15 жовтня.

Читати також: Найчастіші проблеми експортного зерна: хлорпірифос та псування в дорозі, — експертка