4 жовтня 2023, 15:25, Україна

Розмінування земель потребують понад 80% деокупованих господарств — дані опитування

Про це повідомляє пресслужба ВАР.

Зазначається, що дослідження відбулося у рамках проекту «Підтримка агро-ММСП, які постраждали від активних бойових дій або тимчасової окупації Російської Федерації», який реалізує ця організація за сприяння Програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО). Проходило в період з 4 по 14 вересня 2023 року шляхом анкетування. В опитуванні взяли участь 63 постраждалих від бойових дій або тимчасової окупації мікро-, малих та середніх агропідприємств. Земельний банк опитаних — 123 000 га.

За результатами опитування, 59% господарств припиняли свою діяльність внаслідок окупації, 25% — внаслідок бойових дій. Лише 16% господарств працювали безперервно.

38% опитаних вказали, що їхні підприємства досі не працюють, 45% господарств зазначили, що діяльність господарств відновлена менше, ніж на половину.

Олексій Куриленко: Робота агронома в окупації — їдеш в полі і не знаєш, чи доїдеш до пункту призначення

Читати

У 79% опитуваних під час окупації було зруйновано чи вкрадено майно, техніка, врожаї. Найбільше постраждали сільськогосподарські будівлі — у 40% учасників опитування, та сільськогосподарська техніка — у 24% учасників. Також 81% опитаних господарств зазначили, що потребують розмінування с/г земель.

Лише 22% учасників повністю зафіксували збитки та втрати і провели інвентаризацію зруйнованих активів. 50% учасників змогли частково задокументувати втрати та пошкодження, 28% господарств не мали такої можливості взагалі.

Щодо виробничих проблем, підприємства, що брали участь в опитуванні зазначили на першому місці нестачу матеріальних ресурсів (ПММ, ЗЗР, насіння) — 20% опитаних. Знищена чи викрадена техніка у 16% господарств. Нестачу коштів на проведення діяльності та відсутність працівників зазначили по 13% господарств.

Серед виробничих проблем учасники відмітили також: відсутність банківських кредитів — 11% господарств, відсутність ринків збуту — 10% господарств, знищені виробничі приміщення — 9% господарств, та відсутні потужності для зберігання с/г продукції — 8% господарств.

Серед інших потреб для відновлення діяльності підприємств аграрії вказали припинення бойових дій — 38%, розмінування с/г земель - 30% опитуваних, 19% зазначили необхідність матеріальних ресурсів, 13% учасників наголосили на необхідності збільшення внутрішніх цін на продукцію.

Також, для 8% учасників важливе вирішення проблем зі старими кредитами (реструктуризація, пролонгація, відстрочка сплати), та по 5% учасників сказали про звільнення від податкових перевірок і податкові пільги, та про необхідність кваліфікованих виробників.

Довідково: Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) — це  Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП).

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством розвитку уряду США. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи Україну в зміцненні стійкості проти російської агресії та просуванні її демократичного і економічного розвитку.

Читати також: Аграрій з Миколаївщини відновлює господарство після окупації, розміновує поля і вирощує соняшник