1 жовтня 2023, 09:00, Добрива

Локальне внесення стартових добрив на збіднілих ґрунтах — найкраще для швидкого стартового розвитку рослин

Для господарств зі збіднілими ґрунтами POETTINGER пропонує лінійку TERRASEM 1000 DZ — універсальні посівні комплекси з одночасним внесенням добрив. До переваг цієї техніки можна віднести:

  • Зменшення кількості проходів по полю. Передпосівний обробіток, внесення стартових добрив, зворотне ущільнення, посів та закриття вологи за один прохід.
  • Швидкий стартовий розвиток рослин. Локальне розміщення добрив в безпосередній близькості до кореневої системи.
  • Гнучкість у внесенні добрив. Бункер під тиском дає можливість перенаправляти потоки повітря та перетинати їх. Тому ви можете вносити добрива в міжряддя, в рядок чи розподіляти їх в пропорції 50/50.

Фосфорні добрива в ґрунті не рухомі. Калійні добрива рухаються вниз на 1 см з кожними 100 мм опадів. Тобто ми їх також можемо розглядати як, майже, нерухомі. Для їх споживання необхідний безпосередній контакт з кореневою системою. За внесення врозкид під передпосівний обробіток фосфорні та калійні добрива будуть рівномірно розподілені по всій глибині обробітку, тобто значна частина з них опиниться вище кореневої системи і залишиться недоступною. Для цих елементів локальне внесення в зону розвитку коріння буде однозначно ефективніше.

Інша історія з азотними добривами, які легко мігрують в ґрунтовому розчині. Для визначення оптимальної системи внесення азотних добрив на пшениці в 2012 році Віденський аграрний університет BOKU провів дослідження трьох видів добрив (Вапняково аміачна селітра 27%N, Карбамід 46%N та ENTEC 26%N — продукт з амонійною та нітратною формами азоту + стабілізатор амонію) та чотирьох схем внесення (нас будуть цікавити тільки дві — внесенні одноразово 120 кг ДР врозкид та локально в міжряддя).

На графіку відносна врожайність. За 100% взято врожай при внесенні 120 кг ДР азоту в розкид в формі вапняково аміачної селітри. Відносно низький врожай при внесенні карбаміду пояснюється його токсичністю. Цей вид добрив варто вносити меншими нормами і в кілька прийомів на різних фазах розвитку пшениці. Якщо перейти від внесення врозкид до локального внесення стартових добрив, то очікувана прибавка врожайності буде становити +10-20% в залежності від виду добрив.

Посівні комплекси з одночасним внесенням добрив мають складнішу будову (більше висівних, більше сошників та ін.) та вищу вартість. Але на незбалансованих ґрунтах прибавка у врожайності в 10-20% за короткий термін перекриває різницю у вартості.