29 вересня 2023, 09:00, Технології

Вирощування суміші різних сортів пшениці може дати прибавку врожайності до 0,5 т/га — досвід британських аграріїв

Протягом останніх трьох років британська сільськогосподарська компанія Velcourt випробовувала чотирисортну суміш пшениці, яка давала в середньому на 0,47 т/га більше врожайність, ніж окремі сорти. 

«Хоча дехто може розглядати використання сумішей як частину стратегії скорочення витрат, наша робота показує, що використання сумішей просто дозволяє підвищити врожайність при тому ж рівні витрат на засоби захисту рослин», каже Нік Андерсон, керівник відділу технологій рослинництва компанії.

Читати по темі: Озима пшениця на Черкащині: дослідження нових сортів та результати року

Керівник фермерського господарства Green Drove (Вілтшир) Грін Драйв Джонні Керр поділився результатами. Він був одним із фермерів, які минулої осені випробували суміш із чотирьох сортів на площі 20 га. Незважаючи на рекордно вологу весну та поширення хвороб, ця суміш пшениці дала одні з найвищих врожаїв на фермі. При середньому врожаї пшениці, вирощеної за традиційною технологією, близько 9,8 т/га, середня врожайність суміші склала 10,4 т/га - приріст на 0,6 т/га.

«Посіви постраждали від септоріозу в найвологішому за останні 40 років березні, коли випало 129 мм опадів, але суміш пшениці все одно дала понад 10 т/га», зазначає Джонні.

Суміш обробляли так само, як і звичайну пшеницю, з використанням програми з трьох обприскувань фунгіцидами Т1, Т2 і Т3.

«Посіви виглядали чистими при обприскуванні Т0, тому я не думав, що нам потрібно обприскувати, але через три тижні через велику кількість опадів ми зіткнулися з хвилею хвороб при обприскуванні Т1», говорить він.

За словами фермера, суміш пшениці була менш уражена септоріозом, ніж деякі інші культури, що підкреслює цінність інтегрованого підходу до управління хворобами.

Він вважає, що ширший генетичний пакет з різних сортів діє подібно до імунітету стада.

«Якщо один сорт має особливо хорошу стійкість до жовтої іржі, то для розвитку хвороби потрібно менше рослин. Це запобігає поширенню хвороби».

Суміші можуть допомогти збільшити тривалість генетичної стійкості. Це означає, що виробники можуть довше зберігати сорти, оскільки зменшується ймовірність ураження хворобами.

Переклад SuperAgronom.com