28 вересня 2023, 16:53, Урожай

Валовий збір сої на Черкащині очікують на 40-45 тис. тон більше минулорічного

Про це повідомляє Суспільне|Черкаси з посиланням на слова директора департаменту агропромислового комплексу області Романа Косенка.

Зазначається, що загалом сою зібрали з площі 30 тисяч га. Це третина всіх засіяних нею угідь. Поки що середня урожайність по області більша минулорічної, але не всі господарства задоволені показниками.

Власник фермерського господарства Микола Дубовий засіяв соєю 40 гектарів зі 120. Сходи були не дружніми, тому і врожай цьогоріч не найкращий.

«Цей рік не соєвий. Кукурудза хороша, ячмінь, пшениця хороша. Щодо сої, то так склалися погодні умови, що вона не дала дружніх сходів», —  зазначив він.

Єдиний у господарстві комбайн вивели на збирання сої, щойно вона достигла. Обмолотити всю бобову в господарстві планують протягом 2-3 днів. Та продавати її не будуть, як зазначив Микола Дубина — ціна занизька.

«Минулого, позаминулого року ціна на сою була 16, 17, 18, навіть 24 тис. грн/т, а цього року — ледве-ледве 12. Це важкий рік буде. Ми багато не вирощуємо, зараз нема її де дівати, нема куди відправляти, коштує вона безцінь. Тому намагаємося її переводити у корм, для свиней, а тоді вже м’ясом реалізуємо», — пояснив фермер.

Читати також: Збирання сої: як мінімізувати втрати урожаю

Таке рішення керівників дрібних фермерських господарств вважає логічним і Роман Косенко.

«Сою сіють малі фермерські господарства, які безпосередньо тут і розташовані. Якщо говорити про експорт, то це для великих господарств, великих аграрних фірм. Наразі діють багато програм підтримки, підприємцям, фермерам готові допомагати ставати переробниками, не кажучи про великі об’єми. Брати ту саму сировину, переробляти на шрот, олію. Свою сировину самим переробляти, щоб мати додаткову вартість і йти не в збиток, а в прибуток», — зауважує посадовець.

Він додав, що попри низьку врожайність сої, загальний врожай по області очікують більший за торішній на 40-45 тис. тонн.

«Вже зібрали з близько 30 тис. га, це 28% від запланованої площі. Загалом це 79,8 тис. тонн за врожайності 2,55 т/га. Минулого року зібрали на площі 104,8 з урожайністю 2,1 т/га. Це свідчить про те, що цьогоріч валовий загальний збір будемо мати на 40-45 тис. тонн більше», — зазначив Роман Косенко.

Загалом господарства області цього року засіяли соєю 109 тис. га. Це 9% посівних площ Черкащини.

Читати також: Соя наразі найліквідніша культура, але ціни будуть падати